Navodni članovi kavačkog klana uhapšeni sa 69 kg kokaina

U Parizu uhapšeno pet crnogorskih državljana, osumnjičenih za međunarodni šverc droge
433 pregleda 21 komentar(a)
šverc droge, Foto: Shutterstock.com
šverc droge, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.05.2018. 05:26h

Navodni članovi crnogorskog narkoklana uhapšeni su u Francuskoj sa 69 kilograma kokaina, vrijednog oko 2.500.000 eura.

Francuski LePoint objavio je da je u akciji tamošnje policije uhapšeno pet crnogorskih državljana, među kojima je i jedna žena. Nijesu objavili njihova imena.

Navodno, uhapšeno je četvoro Kotorana i njihov “kurir” iz Podgorice, koji je prevozio kokain iz Španije u Francusku.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” iz Uprave policije, uhapšeni su članovi kavačkog kriminalnog klana, a tri visokopozicionirane osobe iz tog klana izbjegle su hapšenje.

Francuski LePoint objavio je da je organizovana kriminalna grupa iz Crne Gore mjesecima bila pod istragom Centralne kancelarije za borbu protiv organizovanog kriminala (OCLCO) i Nacionalne jedinice za suzbijanje razbojništva i krijumčarenja (BNRBT), zbog sumnje da švercuju oružje.

Tamošnji istražitelji u najstrožoj tajnosti pratili su ovu crnogorsku kriminalnu grupu, koja se učestalo kretala na relaciji između regiona Pariza, Španije i Balkana.

“Ustanovljeno je da su od ovih krijumčara naročito strahuju unutar njihove zajednice”, piše LePoint.

Pozivajući se na izvore iz istrage, list piše da su kurira narko- klana službenici OCLCO presreli 9. maja, uvjereni da se iz Španije nije vratio praznog automobila.

Policijskim vozilima napravili su mu barikadu u Parizu i pretresom automobila, pronašli 69 pakovanja kokaina.

“Istražitelji su bukvalno rastavili njegov automobil. Nakon nekoliko sati konačno su našli sakriveno u podu, 69 vakuumiranih pakovanja sa kompaktnim bijelim prahom. Nakon provjere, policija je dobila potvrdu da je zaista riječ o 69 kg kokaina”, piše LePoint..

Procijenjena vrijednost droge na narko tržištu je oko 2,5 miliona eura.

Osim vozača, koji je prema saznanjima “Vijesti” Podgoričanin, francuska policija uhapsila je bračni par iz Kotora, njihovog rođaka i kuma.

Pretresom njihovih kuća zaplijenjena su dva skupocjena sata, oko 40.000 eura i oduzeta su četiri luksuzna automobila.

Nekoliko njihovih nekretnina, vrijednih oko 500.000 eura, najvjerovatnije će biti oduzeto, jer istražitelji vjeruju da su stečeni kriminalnim aktivnostima.

Francuski medij objavio je da je među uhapšenima i šef te organizovane kriminalne grupe, ali i da je njihovim hapšenjem rasvijetljeno nekoliko drugih slučajeva.

“Četvoro od petoro osumnjičenih, uključujući navodnog lidera grupe, optužio je istražni sudija specijalnog pariškog suda 12. maja, nakon čega su poslati u pritvor. Peta osoba je pod kontrolom suda”, piše LePoint.

Preporučujemo za Vas