Kako do novca iz ADRION programa

Predstavnicima državnih instituciija i preduzeća, te aktivistima nevladinog sektora, u velikoj Sali SO Bar predstavljeni su tematski ciljevi poziva i pravila za podnošenje projektnih predloga
236 pregleda 0 komentar(a)
MEP Bar, Foto: Radomir Petrić
MEP Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 18.04.2018. 16:54h

Ministarstvo evropskih poslova je danas u Baru održalo Info dan na kojem je predstavljen drugi poziv za dostavljanje projekata u okviru Prioritetne oblasti 2 – Održivi region INTERREG Jadransko-jonskog transnacionalnog programa (ADRION) 2014-2020.

Predstavnicima državnih instituciija i preduzeća, te aktivistima nevladinog sektora, u velikoj Sali SO Bar predstavljeni su tematski ciljevi poziva i pravila za podnošenje projektnih predloga.

O Jadransko-jonskom transnacionalnom programu govorila je Milena Iličković, programski koordinator, iskustva korisnika iz Prvog poziva predstavila je Dubravka Koparan, predstavnica Opštine Tivat, a o pravilima drugog poziva za podnošenje predloga projekata govorio je Miloš Marković, nacionalna kontaktna osoba.

"Cilj poziva je podrška projektima iz oblasti turizma, kulture i zaštite životne sredine. Poziv je otvoren za naše institucije i nevladine organizacije koje se bave ovim oblastima, te za jedinice lokalne samouprave, a kuriozitet ovog programa je mogućnost učešća i za profitne organizacije", rekao je za „Vijesti“ Marković.

Onje dodao da je prezentacija bila prilika da se potencijalni aplikanti iz primortskih opština upoznaju sa mogućnostima povlačenja novca iz evropskih fondova, jer je za zemlje partnere iz IPA fonda ukupan budžet poziva oko pet miliona eura EU doprinosa. Marković je naveo i da su u prethodnom pozivu crnogorski korisnici imali izuzetan uspjeh, jer su kroz pet projekata povukli skoro dva milona eura.

"To bez iole sumnje znači dai u narednom pozivu očekujemo još veće ućešče domaćih institucija, i još veći fond koji će naši aplikanti uspjeti da povuku. Poziv traje do 26.juna", kazao je za „Vijesti“ Marković.

MEP je prethodne info-dane održalo u Beranama i u Podgorici, a slijede nove ematske radionice o karakteristikama ovih programa za potencijalne aplikante.

Bonus video: