Aplikacije koje brinu o vašem zdravlju tokom vrelih dana

Kako mobilne telefone gotovo nitko ne zaboravlja, danas imamo i ogroman broj aplikacija i gadgeta koji će nas ljeti štititi od sunca i pomoći nam da brinemo o zdravlju
163 pregleda 0 komentar(a)
aplikacije, telefon, Foto: Shutterstock
aplikacije, telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.07.2018. 15:29h

I dok meteorolozi i ljekari redovno upozoravaju da se na visokim temperaturama trebamo čuvati štetnog UV zračenja, piti dovoljno tečnosti i držati se hlada, činjenica je da mnogi od nas na to zaboravljaju.

Kako mobilne telefone gotovo nitko ne zaboravlja, danas imamo i ogroman broj aplikacija i gadgeta koji će nas ljeti štititi od sunca i pomoći nam da brinemo o zdravlju.

Wolfram Sun Exposure Reference (iOS) >>>

Servis popularan među matematičarima dobio je aplikaciju koja će se pobrinuti da ne izgorite dok ste na suncu, a od vas će samo tražiti da joj upišete određene karakteristike. Nakon što dozna vaš tip kože, lokaciju, i zaštitni faktor vaše kreme za sunčanje, aplikacija će izračunati koliko dugo smijete biti izloženi Suncu bez straha da će vam izgorjeti koža. Naravno, tu je i niz drugih podataka poput savjeta za zaštitu, prognoze, trenutnog položaja Sunca...

SunSense (Raymio) >>>

Niz praktičnih alata u ovoj aplikaciji takođe će vam reći koliko dugo smijete boraviti na suncu, ali to će pokazati uz pomoć jednostavnog sata na kojem stoji i koji faktor tada trebate imati. Možete joj reći i gdje ćete boraviti, pa će svoje izračune prilagoditi vašem ambijentu. (iOS, Android)

My UV Patch >>>

My UV Patch je aplikacija firme La Roche Posay uz koju dolazi i “pametna” rastegljiva naljepnica za kožu preko koje možete pratiti izloženost UV zracima. Izgleda kao prozirni flaster za kožu i u njoj su fotoosjetljive boje koja će se prilagoditi tenu i promijeniti nijansu kada su izložene UV zracima. Sama naljepnica može se nositi nekoliko dana, a u aplikaciji možete napraviti profil za sebe ili dijete, ako ćete njemu staviti naljepnicu. Aplikacija će pratiti trenutno UV zračenje, upozoriti vas kad da obavite sljedeće mjerenje i predlagati vam adekvatnu zaštitu. Tu su i različiti savjeti, zavisno o nivou UV zraka. (iOS, Android)

SunZapp >>>

Aplikacija je nastala uz podršku američkog Naconalnog instituta za rak, a koristi trenutne podatke o UV zračenju na određenoj lokaciji. Ima odbrojavanje i upozoriće vas kad je bilo dosta sunčanja i kad trebate opet da stavite zaštitnu kremu. Od vas će tražiti da napravite profil, zavisno o boji kose, očiju, tipu kože i načinu na koji reaguje na sunce te kako ste odjeveni. Pro verzija aplikacije omogućuje da dodate profile za više ljudi. (Android, iOS)

Waterlogged >>>

Svi znamo da bismo trebali piti dovoljno tečnosti tokom dana, ali to je stvar na koju i zaboravljamo uz različite obaveze. To važi osobito ljeti. Waterlogged vam omogućuje da pratite razna pića koja ste popili, ali nudi i različite bočice i čaše da lakše pratite unos. Možete unijeti i svoje favorite kako bi lakše unijeli tekućine koje ste popili nakon treninga. (iOS, Android)

Bonus video: