Ulcinjska OŠ "Maršal Tito" proslavila pola vijeka postojanja

Od osnivanja, škola bilježi konstantan rast broja učenika, kojih je danas preko 1.200
138 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Maršal Tito, jubilej, Foto: Samir Adrović
OŠ Maršal Tito, jubilej, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 15.05.2018. 17:51h

Osnovna škola Maršal Tito u Ulcinju proslavila je danas pola vijeka postojanja u prisustvu više od 400 zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života grada i države. Direktor Arben Lunji kazao je da su učenici i predavači tokom proteklih 50 godina kreirali imidž škole koja je po znanju i uspjesima postala prepoznatljiva i van granica Crne Gore.

"Ova godina je posebna za nas zbog pola vijeka postojanja naše ustanove i ostvarenih rezultata ove školske godine prije svega, osvojenog prvog mjesta na Novosadskom sajmu obrazovanja", kazao je Lunji.

Škola je počela da radi1968, godine pod imenom Druga osnovna škola a 1972, ponijela je naziv JU OŠ „Maršal Tito“. U okviru škole rade tri područna odjeljenja, PO Pistula, PO Zoganje i PO Darza. Lunji je podsjetio da je to najveća škola u Crnoj Gori u kojoj se nastava izvodi istovremeno na crnogorskom i na albanskom jeziku te da od osnivanja funkcioniše kao dvojezična škola.

Od osnivanja, škola bilježi konstantan rast broja učenika, kojih je danas preko 1.200. Lunji je kazao da je škola prepoznatljiva po njegovanju multikulturalnosti i interkulturalnosti u državi i van nje.

"Dala je ogroman doprinos obrazovanju na desetine hiljade učenika i iznjedrila veliki broj istaknutih intelektualaca iz različitih sfera života koji rade u zemlji i inostranstvu. Ova škola dala je doprinos i obrazovanju izbjeglih i raseljenih lica iz svih djelova bivše SFRJ tokom ratnih 90-ih godina, kao i tokom rata na Kosovu 1999", podsjetio je Lunji.

Škola daje ogroman doprinos obrazovanju RE populacije a zadnjih godina postiže značajne rezultate kada je u pitanju inkluzivna nastava.

"Škola ima kvalitetnu međunarodnu saradnju i to sa: Nansen Dialog Centrom i SR Njemačkom - po tom osnovu naša škola je partnerska škola za unapređenje njemačkog jezika. Takođe, izvanrednu saradnju smo imali sa OSCE-om, UNHCR-om, UNICEF-om i kako sa vladinim tako i nevladinim organizacijama iz zemlje i inostranstva", kazao je Lunji.

Dodao je da da škola posebnu pažnju posvjećuje profesionalnom razvoju nastavnika i ima dva člana kolektiva sa višim zvanjem nastavnik mentor i tri magistra i dva doktoranta.

"Učenici redovno učestvuju na državnim i međunarodnim takmičenjima na kojima su osvajaju vodeća mjesta iz njemačkog i engleskog jezika, sportskim takmičenjima, likovnim, literarnim konkursima i drugim aktivnostima. Takođe, škola izdaje svoje časopise ,,Naša riječ“, ,,Dječija planeta“, ,,Dulcinea“ a izdala je i svoju monografiju. Učenički parlament uspješno funkcioniše i inicijator je brojnih aktivnost", kazao je Lunji i naveo da su uz podršku roditelja, organizovane brojne humanitarne aktivnosti za učenike škole, učenike drugih škola u Crnoj Gori i djecu iz Doma Mladosti.

"Naša škola ove godine je po prvi put konkurisala za prestižnu nagradu „OKTOIH“ i rangirana je među pet najboljih škola u Crnoj Gori koje su se takmičili za ovu nagradu", kazao je Lunji dodavši da je škola odnedavno i dio transnacionalnog projekta „Urbana poljoprivreda“.

"Zahvaljujući podršci Vlade, preko Ministarstva sporta, 07.05.2018. godine ozvaničen je završetak radova na rekonstrukciji fiskulturne sale. Neka svi ovi uspjesi budu snažan podsticaj da i u budućem periodu ostvarujemo rezultate koji će biti primjer posvećenosti profesiji i pružanju odgovarajućih znanja učenicima koji će već sjutra biti aktivni učesnici i pokretači prosperiteta našeg društva, grada i države", kazao je Lunji.

Izveden je prigodan kulturno umjetnicki program.

Bonus video: