"SNEŠKA BJELIĆA NEMOGUĆE NAPRAVITI"

Marsovske noći kriju sniježne oluje

Čestice marsovskog leda su veoma male i ne liče na velike zemaljske pahulje. Količina snijega koja se zadrži na tlu je prilično mala
0 komentar(a)
Mars, Foto: Shutterstock.com
Mars, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.02.2019. 00:33h

Žestoke sniježne oluje potresaju noći Marsa, navodi se u danas objavljenoj studiji.

"Dobili smo dokaze postojanja sniježnih oluja na Marsu", naveo je Emerik Spiga, naučnik iz laboratorije za dinamičku meteorologiju i jedan od vodećih ljudi u istraživanju objavljenom u Natural Geoscience.

Marsova atmosfera je hladna i rijetka pa se oblaci čestica leda mogu formirati iako je količina vode u atmosferi zanemarljiva u odnosu na Zemlju. Sonda "Feniks" je 2008. otkrila da iz tih oblaka može pasti snijeg.

Spiga je rekao da se u to vrijeme vjerovalo da čestice vode polako padaju od sopstvene težine.

Na osnovu modela Marsove atmosfere i oblaka leda, Spiga i njegove kolege su zaključili da je snijeg izazvan jakim vjetrovima i tako odbacili poetičnu sliku laganog padanja snijega na "Crvenu planetu". Umjesto ranije pretpostavljenih sati, pahulja padne na površinu za pet do deset minuta.

U istraživanju se navodi da su takvi fenomeni veoma prostorno ograničeni i dešavaju se samo u određenim periodima.

Čestice marsovskog leda su veoma male i ne liče na velike zemaljske pahulje. Količina snijega koja se zadrži na tlu je prilično mala.

"Da smo na površini Marsa ne bismo vidjeli veliki sniježni pokrivač, već prije tanku i nestalnu ledenu koru. Nije moguće praviti Sneška Bjelića ni skijati na Marsu", dodao je Spiga.