Odlazak u velikom stilu: Poslaće snimke Saturnovih prstenova i izgorjeti

Kasini je lansirana 15. oktobra 1997. godine, zajedno sa sondom Huygens. Do Saturna je putovao gotovo sedam godina
90 pregleda 0 komentar(a)
Kasini, Foto: Nasa.gov
Kasini, Foto: Nasa.gov
Ažurirano: 13.08.2017. 13:28h

Gotovo 20 godina nakon lansiranja, letjelica NASA Kasini (Cassini) uskoro će završiti svoju misiju do sada najdubljim poniranjem u Saturnovu atmosferu u kojoj će naposljetku izgorjeti.

Nakon šestomjesečnog istraživanja do sada nepoznatih područja, letjelica Kasini uskoro će početi da se spušta u gornje djelove Saturnove atmosfere nakon čega će u njoj 15. septembra i izgorjeti.

Zadnjih mjeseci ona je letjela između Saturnovih prstenova i uz spoljne rubove njegove atmosfere, prvi put u istoriji. Ti manevri bili su preriskantni u ranijim fazama misije jer je moglo doći do oštećenja letjelice.

Pet posljednjih orbita omogućiće naučnicima da vide kako Saturn izgleda sa unutrašnje strane, a dobiće i slike prstenova visoke rezolucije, rekao je naučnik Skot Edington.

"Toliko smo se približili prstenovima i planeti da počinjemo gledati strukturu pojedinih prstenova", rekao je.

Naučnici su prije nekoliko godina shvatili da će letjelica ostati bez goriva u bliskoj budućnosti. Željeli su da misiju ne samo sigurno privedu kraju nego i pritom da nauče još nešto pa su se odlučili za ovakvo "veliko finale".

Kasini je lansirana 15. oktobra 1997. godine, zajedno sa sondom Huygens. Do Saturna je putovao gotovo sedam godina.

Sondu Huygens sagradila je Evropska svemirska agencija. Kasini ju je 2005. spustio na Titan, jedan od Saturnovih mjeseca koji je jako sličan Zemlji. Time je prvi put otkrivena njegova površina, prenosi N1.

"Samo ta misija promijenila je način na koji NASA istražuje gdje bi moglo biti života", rekao je Edington.

Naučnik u penziji Džejms Oberg rekao je da je Kasini pokazala da ima i više nego dovoljno razloga za povratak na Saturn.

"Kasinijeva uloga na Saturnu bila je da popuni praznine i otkrije nove tajne", rekao je.

On smatra da bi Saturnov sastav u budućnosti mogao biti izvor resursa kao što je voda za projekte promjene klime na planetama kao što je Mars, kako bi se učinile nastanjivim.

"Vodu oko Saturna najlakše je iskoristiti i transportovati dalje", rekao je.

Kasini je važan jer je pokazao svijetu stvari za koje ljudi prije nisu ni pomišljali da bi mogle da postoje na toj planeti.

"Mislim da je to Kasinijeva ostavština", rekao je Edington.

Bonus video: