Marović prodao stan za 180.000 eura, Opštini ni centa

Novac od prodaje neće otići na isplatu sudske presude Višeg suda, prema kojoj Marović treba Opštini Budva da uplati i 1.100.000 eura, zbog malverzacija koje je po sopstvenom priznanju počinio
58 pregleda 0 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Boris Pejović
Svetozar Marović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.08.2018. 13:11h

Svetozar Marović prodao je stan od 90 kvadrata za 180.0000 eura, nedugo nakon što mu je odlukom Višeg suda deblokirana ta nekretnina kod Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi.

Njegovi pravni zastupnici prethodno su dokazali da ta imovina nije stečena kriminalnim aktivnostima.

Iako je doskorašnji funkcioner DPS-a kupoprodajni ugovor zaključio, preko ovlašćenog zastupnika, pred notarom još jula prošle godine, prodaja je obustavljena, jer su iz Specijalnog državnog tužilaštva zamrzli raspolaganje kompletnom imovinom, zbog sumnji da je stečena nezakonitim aktvnostima...

To je ujedno posljednja stambena nekretnina koja se vodi na ime Svetozara Marovića u katastarskoj evidneciji Uprave za nekretnine u Crnoj Gori.

Prema nezvaničnim informacijama, kupoprodajni ugovor je odmah nakon što je Viši sud uvažio žalbu i skinuo privremenu mjeru zabrane raspolaganja i otuđenja, aktiviran i realizovan. Do promjene vlasnika još nije došlo u katastarskoj evidneciji.

Novac od prodaje, međutim, neće otići na isplatu sudske presude Višeg suda, prema kojoj Marović treba Opštini Budva da uplati i 1.100.000 eura, zbog malverzacija koje je po sopstvenom priznanju počinio.

Njega čeka i četvorogodišnja robija.

Blokadom računa, Opština je do sada od Budvanina naplatila 460 eura.

Gradske vlasti su preko javnog izvršitelja pokrenule postupak naplate - javna izvršiteljka Snežana Pavličić prihvatila je predlog Opštine i donijela rješenje za naplatu 1.096.481 eura.

Blokirana je imovina Marovića na Jazu i Krimovici - dvije parcele od 1.600 kvadrata, kao i livade od 1.274 kvadrata, 615 kvadrata pašnjaka i 2.190 kvadrata šume koje dijelom pripadaju osuđenom.

Na prodaju će i osmina vlasništva Marovića na lokalitetu Dubraljevina, gdje sa rođacima posjeduje ukupno 5.357 kvadrata šuma i pašnjaka, kao i četiri vikendice od po 51, 68, 89 i 107 kvadrata, na kojima Svetozar ima pravo osmine vlasništva.

Uporedo, Opština je preko javnog izvršitelja Darka Rajkovića pokrenula i postupak prodaje imovine njegovog sina Miloša Marovića, kojom je garantovao za oca da će izmiriti milionsku štetu lokalnoj upravi.

Rješenje o izvršenju upisano je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine 27. jula, a njime je jasno naznačeno da će deset hiljada kvadrata Miloševe zemlje u Mrčevom polju u zaleđu Jaza, nakon procjene biti na prodaju.

Prodaje se i imovina brata osuđenog - Dragana Marovića, takođe rješenjem javnog izvršitelja, kojom je garantovao za Svetozara...

Otac i sin već više od godinu su u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni.

I mlađi Marović priznao je da je bio dio kriminalne grupe, koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 miliona eura.

Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 eura, koju je prije godinu izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo, pa je podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi. Svetozar je i dalje navodno na psihijatrijskom liječenju u glavnom gradu Srbije.

Milošev stan još pod blokadom

Pozivajući se na Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Specijalno tužilaštvo je u julu prošle godine zatražilo, a Viši sud blokirao imovinu porodice Marović.

Iako je izbrisana privremena mjera sa Svetozarovog stana, i dalje je blokirana imovina njegovog sina Miloša.

Riječ je stanu koga čini mansarda i komforani prostor od 287 kvadrata na petom spratu, koji su međusobno povezani i čine jedinstvenu cjelinu od 480 kvadrata, a u kojem su živjeli Svetozar i njegova supruga Đorđina.

Tužioci traže oduzimanje i luksuzne vile u budvanskom naselju Babin do, koju je Svetozarova supruga prodala tivatskom biznismenu R. K., smatrajući da je i ona izgrađena novcem koji su njen suprug i sin stekli kriminalnom.

Međutim, Svetozar i njegov sin Miloš tvrde da su od 2001. do 2016. zaradili gotovo 1.8 miliona eura i da su imali dovoljno novca da grade vilu, kupe stanove i zemlju, za koje Specijalno tužilaštvo tvrdi da su stečeni kriminalom.

To piše u nalazu vještaka finansijske struke, koje je angažovala porodica Marović.

Bonus video: