BLOG Camović Veličković: Samoregulacija u RTCG-u ne funkcioniše

Članovi Savjeta Javnog servisa raspravljaće o Izmjenama i dopunama etičkog kodeksa RTCG, izmjeni i dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta

21824 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 02.02.2024. 18:49h
Završeno
18:49h

Camović Veličković podsjetila je predsjednika Drljevića da "joj dostavi ugovor potpisan sa Borisom Raonićem koji datira iz 2023. godine".

Sjednica Savjeta RTCG je završena. 

18:42h

Boris Raonić naglasio je da bi volio da "dobije primjere nepotpisanih tekstova". 

"Daleko od toga da se ponašaju kao zaštićena lice. Mi sada imamo više regresnih tužbi unutar kuće zbog propusta radnika. To je, negdje, napravilo dobru atmosferu u našoj kući i više se misli o tim stvarima", kazao je Raonić. 

Kazao je da je novinarka RTCG tužena zbog nepotpisivanja autora fotografije. 

Raonić tvrdi da "niko nije namjerno htio da smjesti aferu Vuković". On je kazao da joj je ta situacija jako teško pala. 

"Toj ženi je mnogo teško, uredniku takođe. Nemojte misliti da ih mi anuliramo krivice...", istakao je generalni direktor RTCG. 

18:11h

Camović Veličković je kazala da je odgovornost onoga ko je pustio "takvu emisiju sa Marijom Vuković". 

"To nije uživo da mu promakne kokoška na zastavi. To je pušteno namjerno. Čeka se burna reakcija javnosti, a da se sopstvena greška ne vidi... Samoregulacija u javnom servisu ne funkcioniše", rekla je ona. 

18:00h

Ombudsmanka Danijela Popović kazala je da se "ljudi sa portala ponašaju kao zaštićene vrste".

"Rekla bih i da dosta tekstova na portalu koji nijesu potpisani. To je neozbiljno, ipak smo Javni servis. Svako mora da snosi odgovornost za ono što kaže i postavi", rekla je Popović. 

Kazala da je mora da se napravi distinkcija kada je u pitanju angažman Marka Vešovića na RTV Podgorica (Gradska TV). Popović smatra da treba da se jasno odredi "čiji je on novinar". 

Popović je istakla da je sporna emisija u kojoj je emitovana izjava sportistkinje Marije Vuković bila veliki propust, naročito jer se ona reprizirala. 

17:49h

Boris Raonić je, u sklopu rasprave o sistematizaciji radnih mjesta, kazao da će napraviti razliku između "novinar I i novinar II". Otkrio je i da će dva neimenovana novinara "svojevoljno napustiti svoje pozicije kako bi se smanjio broj zaposlenih". 

"Vrlo brzo ćemo ući u nove platforme", obećao je Raonić. 

Na sjednici Savjeta kazao je da će javni servis pokušati da integriše vještačku inteligenciju (AI) u svoje regularno poslovanje, ali nije objasnio na koji način. 

Camović Veličković pitala je koje od dva mjesta (kreativni direktor ili rukovodilac marketinga) je namijenjeno za Vladanu Vučinić.

Ona tvrdi i da "su određene pozicije upodobljene za Vučinić".

Camović Veličković je podsjetila javnost da je "ovo četvrta ili peta visokopozicionirano mjesto za nju". 

Raonić nije dao odgovor na to pitanje. 

16:49h

Drljević je konstatovao da nijesu usvojene izmjene i dopune etičkog kodeksa RTCG. 

Članovi Savjeta usvojili su predlog javnih nabavki. 

Predsjednik Revizorskog odbora Rade Šćekić kazao je da je ponuda novog revizora bila za "oko 1.500 eura jeftinija od 'Revika'". 

"Prednost smo dali novom revizoru, iako su obije revizorske kuće u sličnim granicama gdje ne bi mogao da se favorizuje niko od njihi, niti da mi smatramo da smo odabrali lošiju opciju", kazao je Šćekić, dodajući da se RTCG-u javlja sve "manji broj revizorskih kuća". 

Camović Veličković kazala je, da nakon rasprave, ne vidi svrhu eksternog revizora. 

15:23h

Član Savjeta Filip Lazović kazao je da bi trebalo naći balans u etičkom kodeksu. 

"Treba da zaštitimo Javni servis. Problem nastaje kada neko lice prepoznato kao ono sa Javnog servisa, izražava stavove koji su problematični. Takve stavove javnost će pripisati Javnom servisu...", smatra on. 

Lazović je kazao da "pravo na slobodnu misao u jednom trenutku mora biti ograničena jer bi se stvorila anarhija". 

Predsjednik Savjeta Veselin Drljević napomenuo je da treba zaštiti ugled RTCG-a. 

15:08h

Camović Veličković je poručila da Boris Raonić nije nadležan da traži ostavku člana Savjeta RTCG.

"Uzalud Vam je ta priča. Ne možete me diskreditovati na taj način... Potpuno ste pobrkali lončiće. Ne čudi me što Vam se svi ovdje klanjaju. Vi niste brend Javnog servisa. Vi ste prolazi", kazala je Camović Veličković. 

14:57h

Marijana Camović Veličković prokomentarisala je da joj nije jasno što se dozvoljava uredniku portala RTCG Marku Vešoviću da vodi prajmtajm emisije na drugim televizijama. 

Generalni direktor Javnog servisa Boris Raonić uputio je Camović Veličković da "klasično izvrće činjenice". 

Poručio joj je da "dođe spremnija na sjednice Savjeta RTCG". 

"Mislim da sve stvari koje ste rekli nijesu tačne. Pokazali ste, da kao pravnik, ne poznajete pravne termine i njima se 'sprdate'. Pokazali ste da ne znate krivični zakonik.. Gospođo Camović Veličković, Vi slobodno sa Vašim partnerima saspite sve u lice... Imamo sve lijepo dokumentovano, pa hajde da se dogovorimo da li ste spremni da ukoliko ne bude onako kako vi kažete podnesete ostavku onog dana kada nadležni organi odrade svoj posao? Sve ovo što ste vi rekli je neistina i gruba insinuacija. Meni to ne može načiniti štetu, već brendu javnog servisa koji ima fantastične rezultate na svim poljima. Mislim da to i Vas malko raduje, bez obzira na to što radite protiv interesa...", kazao je Raonić. 

14:43h

Član Savjeta RTCG Predrag Miranović kazao je da je "etički kodeks set načela profesionalnih ponašanja". 

"Mislim da se etički kodeks treba donijeti na taj način gdje se afirmiše sloboda i pravo svakog zaposlenog da se kritički ophodi prema radu. Kazne za kršenje etičkog kodeksa treba da budu moralne", istakao je Miranović. 

On je kazao da su određeni članovi etičkog kodeksa RTCG pogrešno kategorisani. 

"Ima stvari za koje mislim da ne treba da stoje u kodeksu. Volio bih da u kodeksu stoji rečenica da mu nije namjera da uguši kritičku misao, već da afirmiše slobodu svakog zaposlenog RTCG svoje kritičke stavove o radu svoje kuće, ali na primjeren način", rekao je Miranović, dodajući da ne bi volio da se pitanjem etičkog kodeksa bavi Savjet. 

Marijana Camović Veličković podsjetila je da je "ovo četvrti, peti pokušaj da se mijenja etički kodeks u ovom sazivu Savjeta". 

"Gospodin Raonić je rekao da njemu treba batina da bi mogao da djeluje kada bi njegov zaposleni prekoračio etički kodeks. Ovo je ta batina. Bez dileme sam da će biti usvojena", kazala je Camović Veličković.  

Ona je kazala da trenutni etički kodeks RTCG predivđa da se može pokrenuti disciplinski postupak protiv zaposlenih. 

"... i da to može doći na odlučivanje gospodinu koji je nezakoniti generalni direktor... To je jedna od nelogičnosti", kazala je Camović Veličković.

Ona je podsjetila da Raonić "progoni zaposlene koji kažu nešto protiv RTCG".

"...Progoni zaposlene zato što razmjenjuju informacije. Tu se šalje jasna poruka da se ne smije ništa pričati. Podsjećam da je mene tužila gospođa Vučinić. Ona od mene traži tri hiljade eura jer sam tražila informacije o aneksu ugovora... To je takođe još jedna od poruka da niko ne smije ništa da priča jer će završiti na sudu. To je poruka da ništa ne smije da se komentariše. Ako mu ovo dozvolite, dajete mu saglasnost da progoni zaposlene u Javnom servisu na svim nivoima", kazala je Camović Veličković.

Istakla je da Raonić novčano kažnjava zaposlene koji razgovaraju o onome što se priča na sjednicama Savjeta RTCG. 

14:21h

Na današnjoj sjednici Savjet će, između ostalog, raspravljati o etičkom kodeksu, izmjeni i dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, javnim nabavkama... 

Članovi Savjeta predložili su odlaganje usvajanja zapisnika sa 33 sjednice savjeta. 

Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević kazao je da će o zapisniku raspravljati u elektronskoj formi ili uživo, "u zavisnosti od toga kako se dogovore članovi". 

Bonus video: