"Caroly" uz "Jadran" na Pinama

"Caroly" je brod dug 24 i širok 4,8 metara, a sa gazom od 2,8 metara ima deplasman od 56 tona. Na dva jarbola moće razviti ukupno 210 kvadratnih metara površine jedara sa kojima postiže maksimalnu brzinu od 9 čvorrova, dok na motor (Fiat-AIFO smage 110 konja), brod vozi jedan čvor sporije
88 pregleda 0 komentar(a)
Caroly brod, Foto: Stelladitalianews.com
Caroly brod, Foto: Stelladitalianews.com
Ažurirano: 20.07.2018. 12:24h

Školski brod Ratne mornarice Italije, 24-metarski jedrenjak "Caroly", uploviće danas kasno poslijepodne u Tivat, gdje će pristati na gradskoj rivi Pine, pored školskog broda MVCG, jedrenjaka "Jadran".

"Caroly" je predivan drveni oldtajmer, sagrađen 1948. u čuvenom italijanskom brodogradilištu Baglietto u Varazeo blizu La Specije. Ova dvojarbolna jedrilica tipa jola, napravljena je po narudžbi italijanskog preduzetnika i veleposjednika Rikarda Prevea, a dizajnirao ju je Vićenco Vitorio Baljeto. "Caroly" koja je ime dobila po supruzi njenog vlasnika i naručioca, do 1982. je bila u posjedu familije Preve, a oni su sa njome svojevremeno krstarili i preko Atlantika, do Argentine gdje su imali velike poljoprivredne komplekse. Nakon smrti vlasnika, porodica je jahtu poklonila italijanskoj Ratnoj mornarici gdje ona od tada služi za praktičnu obuku pitomaca Pomorske akademije iz Livorna – budućih mornaričkih oficira.

"Caroly" je brod dug 24 i širok 4,8 metara, a sa gazom od 2,8 metara ima deplasman od 56 tona. Na dva jarbola moće razviti ukupno 210 kvadratnih metara površine jedara sa kojima postiže maksimalnu brzinu od 9 čvorrova, dok na motor (Fiat-AIFO smage 110 konja), brod vozi jedan čvor sporije. "Caroly" ima 5 članova stalne posade sa kojima se na jedrilicu tokom krstarenja radi prakse, ukrcava do 9 pitomaca Pomorske akademije.

Italijansku jedrilicu će večeras u Tivtu dočekati predstavnici crnogorskog Ministarstva odbrane i Mornarice VCG, kao i italijanski ambasador u Crnoj Gori, Luka Zelioli.

Bonus video: