Kako da pronađete izgubljeni telefon

Bez “džepnog kompjutera” vi gubite kontakt sa porodicom i prijateljima (jer ko pamti brojeve telefona još uvijek?), rizikujete zaboravljanje i remećenje radnih obaveza, društvenih i ličnih planova, putovanja i slično
344 pregleda 2 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Shutterstock
mobilni telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.08.2017. 15:19h

Sada se za sve oslanjamo na naše pametne telefon, od provjere vremenske prgonoze do postavljanja savršenog statusa na društvenim mrežama, tako da kada izgubite telefon to zadaje jake glavobolje.

Bez “džepnog kompjutera” vi gubite kontakt sa porodicom i prijateljima (jer ko pamti brojeve telefona još uvijek?), rizikujete zaboravljanje i remećenje radnih obaveza, društvenih i ličnih planova, putovanja i slično.

Drugim riječima , potrebno je da što prije nadoknadite telefon i sve podatke iz njega. Dobra vijest je da vaš telefon ima aplikacije koje će vam pomoći. Loša vijest je da ove aplikacije već treba da budu podešene.

PRONAĆI IZGUBLJENI iPHONE

Kompanija “Apple” je postavila “tragač telefona” tačno u iOS operativni sistem. Opcija “Find my phone” (“Pronađi moj telefon”) koja Vam omogućava da pronađete nestali iPhone ili iPad oslanja se na vaš nalog, Apple-ID, pa se uvjerite da ste zapamtili šifru ili je zaštitite u “Password manager”-u.

Da biste podesili ovu opciju uđite u “Podešavanja” svog iPhone-a, dodirnite svoje ime na vrhu ekrana, a onda kliknite na postavku koja navodi Vaš telefon kao jedan od uređaja konektovanih na Vaš nalog. Omogućite obje opcije “Find my phone” i “Send last location”. Kako biste pronašli izgubljeni telefon morate se uvjeriti da je Vaš telefon omogućio usluge preuzimanja lokacije. To bi trebalo da je već podešeno, ali možete provjeriti tako što ćete u podešavanja ući u “Privacy and Location services” (“Privatnost i usluge lokacije”). Kada jednom ovo podesite možete nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima na svom telefonu.

Dakle, šta je potrebno da uradite kada vaš iPhone nestane?

Prvo, otvorite web pretraživač na bilo kom računaru i idite na stranicu icloud.com/find, zatim se ulogujte preko naloga svog telefona. Možete i uzeti bilo koji drugi Apple-ov uređaj i ulogovati se preko Vašeg naloga i učitate sekundarnu verziju sopstvenog uređaja sa “Find my phone” aplikacijom.

Sljedeći ekran bi trebao da pokaže mapu sa označenom lokacijom vašeg telefona isto kao što bi bio pokazan bilo koji drugi uređaj koji ste registrovali. Pop-up može otkriti stanje baterije na Vašem telefonu, kao i datum i vrijeme kada je posljednji put preuzeo lokaciju. U slučaju da je posljednja konekcija bilo prije nekog vremena moguće je da je baterija crkla ili da je neko isključio telefon. U tom slučaju bi lokacija na mapi bila zastarjela jer telefon ne može izvijestiti o novim lokacijama ukoliko je isključen.

Osim što se prijavljujete na svoj telefon, “Find my iPhone” vam omogućava i da komunicirate sa njim. Ako vam mapa pokaže da se telefon nalazi negdje u sobi, na primjer, možete kliknuti “Play sound” kako biste podesili telefon da zvoni čak i kada je ostavljen na utišano.

Ako vam se čini da telefon "lebdi" negdje okolo, možete preduzeti i ekstremnije mjere klikom na “Lost mode” (“Izgubljeni način rada”). Ovo po automatizmu zaključava vaš uređaj i prikazuje poruku po vašem izboru namijenjenu bilo kome ko je možda uzeo telefon sa ulice ili iz lokala (restorana). To takođe sprečava da telefon kupuje bilo šta “Apple Pay”.

Stavljajući vaš telefon u “Lost mode” bi trebalo da bude dovoljno da spriječi lopova da mu pristupi. Međutim, ukoliko se vaš telefon nalazi na mjestu koje nikada nijeste posjetili i zabrinuti ste da bi vaši podaci mogli pasti u pogrešne ruke, onda možete koristiti opciju “Erase iPhone”. Ovo će momentalno učiniti da svi podaci sa vašeg telefona nestanu. Ukoliko ga ne pronađete makar ćete znati da su podaci na sigurnom, a ukoliko pronađete telefon, možete vratiti podatke na uređaj preko iTunes-a ili iCloud backup-a.

KAKO PRONAĆI IZGUBLJEN ANDROID

Android uređaji imaju sopstvenu verziju iPhone-ove “Find my phone” opcije. Kada otvorite podešavanja i kliknete “Google security” i “Find my device” uvjerite se da su obje opcije uključene. Kada jednom uključite te opcije uvijek ćete biti u mogućnosti da locirate uređaj i, ukoliko je neophodno, izbrišete podatke sa telefona kada on nestane.

Neki Android proizvođači stavljaju njihovu sopstvenu aplikaciju za traženje telefona na njihove uređaje. Na primjer, Samsung ima program “Find my mobile”. Sve dok se registrovani preko Google naloga na svom telefonu možete koristiti izvornu opciju. Kao i kod iPhone-a, potrebno je da uključite aplikaciju za preuzimanje lokacije. Da biste provjerili da je uključeno idite u podešavanja, “Location”.

Ako izgubite tragove o svom Androidu, koraci su slični kao i kod potrage za iPhone-om. Prvo, posjetite google.com/android/find ili otvorite aplikaciju “Find my device” sa bilo kog drugog Android uređaja. Ulogujte se na Vaš Google nalog i vidjećete mapu koja pokazuje posljednju lokaciju na kojoj je Vaš telefon lociran. Evo još jednog zanimljivog trika: idite na Google stranicu na internetu i ukucajte “Where's my phone?” i sve dok ste ulogovani sa svog Google akaunta (naloga) ovo će otvoriti istu mapu koja prikazuje lokaciju telefona.

Pored otkrivanja lokacije Android uređaja, ova stranica vam pruža još tri opcije. Možete uključiti zvono telefona čak i kada je utišan, što može pomoći da otkrijete gdje se u kući telefon nalazi. Telefon će zvoniti pet minuta što bi trebalo da je dovoljno vremena da pretražite čitav stan, prateći zvuk. Zapamtite da je lokacija na mapi posljednja lokacija telefona kada je bio konektovan na internet. Ukoliko je baterija prazna ili ju je neko izvadio, nećete uspjeti da pronađete svoj telefon ako je nakon toga premješten. Provjerite informativnu tablu kako biste saznali koliko je prošlo od posljednje prijave Androidom.

Preostale dvije opcije vam omogućavaju da zaključate i izbrišete podatke iz telefona na isti način kao što omogućava i Apple. Iskoristite opciju zaključavanja i postavite poruku koja će se pojaviti na ekranu telefona, ukoliko mislite da ga je neko uzeo i želio bi da vam ga vrati. Dokle god je telefon zaključan niko ne može pristupiti vašim podacima sve dok ne govorimo o nekome sa hakerskim sposobnostima visokog nivoa.

Konačno, opcija za brisanje je dostupna ukoliko je Vaš telefon ukraden i želite biti potpuno sigurni da niko ne može pristupiti i zloupotrijebiti podatke i aplikacije koje imate na svom telefonu. Daljinsko zaključavanje telefona bi trebalo da je dovoljna zaštita, međutim ukoliko ljudi ne žele da vrate telefon i neko na neki način uspije da ga otključa, ovo je najsigurnija opcija. Imajte na umu to da ćete na ovaj način zauvijek izbrisati sve podatke koje ste imali na telefonu, osim ako ste ih sačuvali još negdje.

DRUGI “TRAGAČI ZA TELEFONIMA”

Kako su Apple i Google obezbijedili ovakve mogućnosti na njihovim uređajima (alate koji, takođe, mogu pratiti vaše druge uređaje poput “Android wear smartwatches” ili “Apple watches”), drugi nezavisni programeri nijesu željeli da puste njihove aplikacije u javnost, ali pružaju nekoliko opcija.

Cerberus, aplikacija protiv krađe Androida nudi nedjelju dana besplatnog korišćenja. Nakon što ste bili u mogućnosti da pratite svoj telefon na mapi i pokrenete zvučnike, Cerberus vam omogućava da napravite fotografije sa vašim telefonom i skrinšotovati ekran, ali i pokazati vam na čiji je wi-fi povezan. Ovo možda pomogne da saznate gdje je i kod koga vaš telefon. Aplikacija, takođe, može trajno prikazati poruku za svakoga ko ga uzme.

Prey Anti-Theft nudi usluge slične Cerberusovim samo što ova aplikacija radi i na Android-ovim i iOS-ovim uređajima. Opet možete vidjeti telefon na mapi, a možete i fotografisati, skrinšotovati i upućivati poruku preko ekrana. Obje aplikacije mogu da podese da telefon glasno zazvoni. Prey Anti-Theft je besplatan za do tri uređaja.

Na posljetku, ukoliko koristite Google Maps na iPhone-u ili Androidu idite na svoju vremensku liniju “timeline page”. Moguće je da je tu zabilježena posljednja lokacija vašeg telefona, čak i ako glavna lokacija za praćenje telefona nije prethodno uključena.

U međuvremenu, ukoliko tražite da pratite tuđe telefone, recimo kako biste pratili telefone porodice ili prijatelja, onda postoji i više aplikacija koje mogu pomoći.

Bonus video: