Večeras premijera koreodrame "Jetra": Postoji li alternativa teoriji razumnog egoizma?

Koreodrama “Jetra” Teodore Kipe premijerno će biti izvedena večeras u 20 časova u JU Muzeji i galerije Podgorice

2474 pregleda 1 komentar(a)
Iz koreodrame "Jetra", Foto: Facebook/ Teodora Kipa
Iz koreodrame "Jetra", Foto: Facebook/ Teodora Kipa

Premijera koreodrame “Jetra”, autorke Teodore Kipe, biće izvedena danas u Podgorici u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice u 20 časova, a ulaz je slobodan.

Dramaturški osnov za muzičko-scensku koreodramu “Jetra” autorka je našla u egzistencijalističkom romanu “Zapisi iz podzemlja” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, navodi se u saopštenju.

“Podzemni filosof-zapisničar, čije misli pratimo u romanu, bavi se ljudskom psihologijom, ponajviše sjenkom, tamnim, tananim djelovima naše psihe, racionalno i logično razlažući način na koji je skrojena čovjekova ličnost”, piše u najavi.

Autorka Kipa ističe da projekat naziva baš “Jetra”, iz nekoliko razloga...

“Prvo, jer u prvom pasusu romana rečenica ‘Mislim da me boli jetra’, para sva čula... Drugi razlog je zanemareni značaj te rečenice kada je u pitanju kritička analiza cjelokupnog romana. Treće je činjenica da je jetra organ koji je najviše izložen hirovima nezdravog života i zadužena je za detoksifikaciju. Čovjek može živjeti sa jednim bubregom, može živjeti i bez slezine, bešike ili čak i bez želuca, ali ne može bez jetre. Ono što pruža malo nade nama i jetri, ali i tematskom značenju ove muzičko-scenske, istoimene izvedbe je njena uporna sposobnost regeneracije. Pitanje ili sukob koreodrame “Jetra” etičke je prirode: Da li postoji alternativa teoriji razumnog egoizma? Funkcije i specifikacije jetre dozvoljavaju mi da umjetnički predstavim subjektivni odgovor na ovu problematiku”, kazala je Kipa.

Ona otkriva da će se prilikom izvedbe koristiti i plesnom loptom, odnosno balonom.

“Kako je ovo roman koji se bavi moralnim slabostima, uzimajući strast gordosti kao reprezentativnu, a najlukaviju slabost, odlučila sam da koncept ovog djela baziram na tom grijehu. U skladu sa gore navedenim, koristiću plesnu loptu - balon (providna lopta koja se često koristi za predstave vezane za ples, ali i kao profesionalni alat za plesače, performere i akrobate; često postavljena u vodi) metaforički predstavljajući sklonost ka nadmenosti i samoljublju: izgleda veliko, u stvari je isprazana i jednostavno naduta”, kazala je Kipa.

Njen projekat podržali su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Muzeji i galerije Podgorice, BUNT scena i Studio Žiža Art.

Bonus video: