Olimpijska mreža stigla do još jedne crnogorske osnovne škole

Olimpjski duh u OŠ “Branko Božović” uz novu sportsku opremu

11665 pregleda 0 komentar(a)
Foto: One
Foto: One

Ove sedmice još jedna crnogorska škola bila je centar olimpijskog uzbuđenja. U salu za fizičko vaspitanje OŠ “Branko Božović” kompanije One, Sport Vision i Crnogorski olimpijski komitet donijeli su novu sportsku opremu, ali i nešto mnogo važnije – olimpijski duh predvođen proslavljenom crnogorskom teniserkom Dankom Kovinić.

Detalj sa časa
Detalj sa časafoto: One

“U svakom koraku ka zdravijoj budućnosti stoje predanost, podrška i zajednički trud. Kroz inicijativu 'JEDAN mijenja svijet', kompanija One sa svojim partnerima želi da inspiriše nove generacije da zavole sport i usvoje zdrave navike koje će ih pratiti kroz život. Pored vrijedne donacije sportske opreme za osam crnogorskih osnovnih škola, u srcu naše inicijative stoji duboko poštovanje prema nastavnicima fizičkog vaspitanja, čija predanost i stručnost oblikuju temelje za zdraviji i aktivniji život naše djece ", istakao je Srđan Šišić, direktor korporativnih poslova u kompaniji One.

Srđan Šišić, direktor korporativnih poslova u kompaniji One
Srđan Šišić, direktor korporativnih poslova u kompaniji Onefoto: One

Pored igre sa novim sportskim rekvizitima, učenici i učenici ove škole imali su priliku da upoznaju proslavljenu sportiskinju Danku Kovinić koja im je održala malo drugačiji čas fizičkog vaspitanja.

"Nema veće radosti od one koja dolazi iz kretanja i igre. Sport nije samo naš prijatelj, već i naš vodič ka zdravijem i srećnijem životu. Radujem se što danas imam priliku da sa učenicima OŠ “Branko Božović” podijelim svoje sportsko iskustvo, ali i da zajedno sa njima uživam u radosti koju pokret donosi,” kazala je Kovinić.

Nastavnici fizičkog vaspitanja, koji su u središtu ove inicijative, naglašavaju da kroz svoje časove ne razvijaju samo fizičke sposobnosti djece, već i socijalne i emocionalne vještine.

Detalj sa časa
Detalj sa časafoto: One

„Djeca na časovim fizičkog usvajaju brojne oblike fizičkih sposobnosti, ali ne i manje bitno: svakodnevno sarađuju sa vršnjacima, usvajaju zdrave norme ponašanja, stvaraju radne navike, razvijaju sistematičnost i upornost, jednom riječju - postaju jaki i kvalitetni ljudi. Cilj nastavnika je da djeca zavole sport kako bi im on bio zdrava navika tokom cijelog života, bez obzira na to hoće li im to biti profesionalno opredjeljenje ili ne,“ kazao je Ivica Rečević, nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ „Branko Božović“.

Ivica Rečević, nastavnik fizičkog vaspitanja
Ivica Rečević, nastavnik fizičkog vaspitanja foto: One

Njegova koleginica, takođe nastavnica fizičkog vaspitanja Katarina Raičević, dodaje da ovaj predmet pomaže djeci da ojačaju optimizam i vjeru u sebe.

„Nama, nastavnicima fizičkog vaspitanja, nije cilj da djeca pospješe samo fizičko zdravlje, već da kroz naše časove ostvare vaspitne zadatke, poput: pozitivnog odnosa prema radu, da ojačaju volju, karakter i disciplinu, te da se kod djece kroz timske sportove odnjeguje i svijest o kolektivnim interesima koji su iznad individualnih. Pravilna navika koja se stvara na časovima u osnovnoj školi – prenosi se dalje, kroz život, u porodici, na radnom mjestu, što znači da su etičke i estetske vrijednosti ovog predmeta dalekosežne i cjeloživotne,“ istakla je Raičević.

Katarina Raičević, nastavnica fizičkog vaspitanja
Katarina Raičević, nastavnica fizičkog vaspitanjafoto: One

Direktorica škole Biljana Stamatović izrazila je zadovoljstvo što je upravo njihova škola dio projekta “JEDAN mijenja svijet”.

Fizičko vaspitanje ima jedinstven značaj u školi. To je jedini predmet gdje su učenici u prilici da budu fizički aktivni, da se kreću i da nauče raznovrsne motoričke vještine. Zdrav pojedinac je temelj zdrave zajednice i zato nam je važno da djeca od najranijeg uzrasta uče o zdravim navikama i značaju redovne fizičke aktivnosti,“ kazala je Stamatović.

Detalj sa časa
Detalj sa časafoto: One

OŠ "Branko Božović" jedna je od osam škola koje će kroz projekt "JEDAN mijenja svijet" dobiti novu sportsku opremu. Ovaj projekat pokrenule su kompanije One, Sport Vision i Crnogorski olimpijski komitet uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. Ova zajednička inicijativa održava njihovu predanost zdravlju i obrazovanju mladih, dok istovremeno naglašava važnost saradnje i podrške u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.