Dio profesora i studenti tvrde: I dalje se vodi kampanja za preseljenje VMŠ

Oni tvrde da su u pitanju isti ciljevi, lični interesi i krađa ideja, što, kako smatraju, ne bi smjelo da postoji u struci kakva je njihova
216 pregleda 1 komentar(a)
Visoka medicinska škola Berane, Foto: Tufik Softić
Visoka medicinska škola Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 22.06.2018. 15:18h

Dio profesora i Udruženje studenata Visoke medicinske škole iz Berana optužio je Nacionalno udruženje medicinskih sestara i babica Crne Gore da i dalje vode kampanju za preseljenje te visokoškolske ustanove u Podgoricu.

Oni tvrde da su u pitanju isti ciljevi, lični interesi i krađa ideja, što, kako smatraju, ne bi smjelo da postoji u struci kakva je njihova.

„Studenti izjavljuju da su prevareni, jer su prošle godine dobili garanciju od presjednika Vlade Duška Markovića i rektora prof. Danila Nikolića. U cijelom procesu preseljenja Visoke medicinske škole, uključen je menadžment Medicinskog fakulteta na čelu sa dekanom prof. Goranom Nikolićem, koji rade na tome da se mimo odluke Vlade Crne Gore preseli školu u Podgoricu“, stoji u saopštenju profesora i studenata VMŠ.

Prema njihovom mišljenju važno je da su javnost i Vlada Crne gore prepoznali značaj ravnopravnog razvoja svih krajeva Crne Gore i da je potrebno pomoći dalji razvoj Visoke medicinske škole i zdravstvenih ustanova u Beranama, podizanje uslova rada i kvaliteta obrazovanja do evropskog nivoa.

„Trinaestogodišnje funkcionisanje ove ustanove, kao i brojni diplomci koji rade u zdravstvenim ustanovama Crne Gore i zemljama okruženja, dokaz su njenom kvalitetu i održivosti. Entuzijasti i svi ljudi koji su sa nama od početka rada, oni koji su osmislili i pomogli dosadašnji rad, znaju koliko je napora uloženo da se škola osnuje i održi i dovede do postojećeg nivoa, koji, slažemo se, treba i mora biti evropski“, navodi se u obraćanju profesora i studenata VMŠ.

Oni napominju da „ne postoji Komora medicinskih sestara i babica Crne Gore, koja bi štitila interese svih zaposlenih medicinskih sestra i babica Crne Gore.

„Polu-udruženje medicinskih sestara i babica CG predstavlja nevladinu organizaciju, koja ne štiti interese struke, već interese pojedinaca iz Udruženja. Udruženje se neprofesinalno ponaša u odnosu na svoju zemlju i o tome postoji validna dokumetacija o ličnim i privatnim zalaganjima svih pojedinaca iz pomenutog udruženja“, zaključuju studenti i profesori VMŠ.

Ovakvo obraćanje javnosti potpisali su dr sci med Milovan Živković, dr si med Muho Muratović, dr sci med Milan Stojanović, mr sci med Fahrudin Hadrović, prim dr med Marija Joksimović, mr zdravstvene njege i terapije Ranko Raketić, kao i predstavnici studenata, student povjerenik VMŠ Risto Nedić, predstavnik prve godine studija VMŠ Hana Milak, predstavnik druge godine studia Jovana Čukić i predstavnik III godine studija VMŠ Marjan Petrić.

Istovremeno se saopštenjem oglasila i Opština Berane, koja je najavila da će ubrzo stvoriti uslove za premještanje Visoke medicinske škole u prostorije novog Univerzitetskog centra i da će se svim demokratskim sredstvima suprostaviti onima koji istrajavaju u namjeri da se ta visokoškolska ustanova izmjesti iz Berana u Podgoricu.

„Obavještavamo javnost da je u pripremnoj fazi sklapanje Ugovor Opštine Berane s Ministarstvom prosvjete o preuzimanju dijela Univerzitetskog centra, u kojem će biti smještena Visoka medicinska škola. Valja napomenuti da postoje svi uslovi za nesmetano odvijanje nastave, kao što postoje i obezbijeđeni smještajni kapaciteti za studente uz prateće potrebne prostorije i sale, što podrazumijeva da će se naredna nastavna godina odvijati u prostorijama Univerzitetskog centra“, navode iz lokalne uprave u ovom gradu.

I oni tvrde da „još uvijek u pojedinim krugovima Medicinskog fakulteta postoji određena, nama potpuno neshvatljiva želja, za eventualnim preispitivanjem Vladine Odluke“.

„Zato postoji potreba da u ime lokalne uprave iznesemo svoj konačan i nepromijenjen stav da je ta priča, koja je imala dugu istoriju, za nas i definitivno završena“, kažu u Opštini Berane.

Iz beranske lokalne uprave upozoravaju da bilo koja ideja u smislu preispitivanja postojećeg zaključka Vlade u ovom trenutku ne bi naišla na njihovo odobravanje.

„Čak bi mogla proizvesti ozbiljne negativne posljedice, uz korištenje svih demokratskih sredstava sa naše strane, eventualni naš poziv građanima na blokadu saobraćaja pa čak i dovođenje u pitanje dalje saradnje sa pojedinim državnim institucijama. Jednom riječju, spremni smo ovaj eventualni problem podići na najviši mogući nivo, a sve u pravcu zaštite interesa našeg grada“, kažu u lokalnoj upravi u Beranama, uz obećanje da će Opština Berane i dalje davati maksimalni doprinos kako bi taj grad i u prosvjetno-obrazovnom smislu ostao centar regiona, što podrazumijeva i skorije otvaranje novih studijskih programa.

U Beranama je u jednom trenutku postojalo šest visokoškloskih studijskih programa, ali su, kada je DPS izgubio vlast u tom gradu, svi pogašeni pod izgovorom da su nerentabilni. Ostala je još samo Visoka medicinska škola, oko koje se šrošle godine vodila bitka za izmještanje i zbog čega je smijenjena tadašnja rektorka Radmila Vojvodić.

U ovom gradu je, u vrijeme vlasti DPS, započeta izgradnja takozvanog univeritetskog centra, u koji je uloženo četiri i po m iliona eura. Taj centar, gjde treba da se izmjesti i VMŠ u međuvrenu je završen, a iz Ministarstva prosvjete je odavno najavljeno da će brzo biti otvoren.

Bonus video: