Audi predstavio perjanicu svoje ponude - luksuznu limuzinu A8

Novi A8 otjelotvoruje slogan “napredak kroz tehniku”, i prvi je serijski auto kome će vozač potpuno moći da prepusti kontrolu na njemačkim putevima
67 pregleda 6 komentar(a)
Audi A8 (novine)
Audi A8 (novine)
Ažurirano: 25.07.2017. 18:09h

Postoji trenutak u razvoju svakog brenda kada inspiracija svih činilaca dostigne vrhunac, i rezultira neodoljivim proizvodom. Kod Epla to je vjerovatno lansiranje iPhone-a, kod Roleksa to je “Oyster Perpetual”, a kod Audija taj trenutak je došao prošle sedmice.

Ovo je novi A8, automobil koji kao nijedan do sada otjelotvoruje čuveni Audijev slogan “napredak kroz tehniku”. Kao takav, on je izuzetno značajan za njemački brend koji ističe da ovdje počinje budućnost luksuzne klase.

“Ovo je naša perjanica koja određuje budući dizajnerski jezik, a istovremeno utire put za treću generaciju sistema autonomne vožnje i ostale tehnologije budućnosti”, kazao je Peter Mertens iz sektora za tehnički razvoj u Audiju.

Kad je riječ o dizajnu, A8 se u velikoj mjeri oslanja na koncept “prolog” iz 2014, i predstavlja začetnika novog Audijevog dizajnerskog jezika.

Kreiran od strane Marka Lihtea, A8 je dosta dinamičniji od odlazećeg modela, a i dalje uspijeva da istakne prefinjenost i klasu koju očekujete od najluksuznije limuzine.

“Kod spoljašnjeg dizajna uvodimo novu bočnu sekciju. To znači da je linija boka spuštena, da bi otvorila prostor ispupčenjima iznad zadnjih točkova koje simbolizuju kvatro”, kaže Lihte.

Audi je sprijeda primijenio set uskih horizontalnih farova u koja su gotovo neprimjetno integrisana LED dnevna svjetla. Naprijed se ističe i uvećana hromirana rešetka hladnjaka, a zadnja svjetla se drastično razlikuju od onih kod dosadašnjeg modela. Audi ističe da je linija krova takva da je rezultirala kupeovskim oblikom.

Iako je unapređenje dizajna vrlo primjetno, ono nije ništa pri tehničkim novitetima.

Umjesto uobičajenih 12 volti, električni sistem u novom A8 se napaja sa 48 volti. Veći napon je bio neophodan da bi opsluživao mnogobrojne napredne tehnologije, među kojima su najvažnije aktivno elektromehaničko ogibljenje i autonomna vožnja trećeg nivoa.

Sistem oslanjanja radi pomoću elektromotora instaliranih na svakom točku koji primaju informacije od prednje kamere. Na taj način se ogibljenje priprema na konfiguraciju asfalta i obezbjeđuje najudobniju moguću vožnju.

Kad je riječ o autonomnoj vožnji, pri brzinama do 60 km/h, sistem preuzima potpunu kontrolu nad vozilom i omogućava vozaču da potpuno ukloni ruke sa volana. Kao i konkurenti, novi A8 ima daljinsko parkiranje koje funkcioniše čak i kada putnici borave u vozilu.

U odnosu na prethodnika kabina je porasla i kod kraće i kod duže verzije. Paleta opreme i materijala je obimna, a svaki detalj odiše superiornim kvalitetom.

Najluksuznije sjedište u novoj Audijevoj perjanici je desno pozadi. Ono može da se podesi na četiri načina i ima oslonac za stopala. Na njemu putnik može da zagrije i masira stopala. Putnici pozadi na raspolaganju imaju i ambijentalno osvjetljenje, nova HD Matrix svjetla za čitanje i masažer u sjedištima.

Zasada su poznate cijene u Njemačkoj, gdje će osnovna verzija koštati 90.600 eura, a produžena varijanta kreće od 94.100 eura.

Prvi će u prodaju V6 turbomotori

Novi A8 će u početku da bude ponuđen sa dva V6 turbomotora, dizelašem i benzincem od tri litra zapremine. Snaga dizela je 286 KS, a benzinac razvija 340 KS.

Kasnije stiže 4.0 TDI V8 sa 435 KS, ako i 4.0 V8 benzinac sa 460 konja. U vrhu ponude će da bude 6.0-litarski W12 za koji još nije saopšten podatak o snazi.

Planirana je i hibridna verzija sa 450 KS koja samo na struju može da pređe 50 km.

Bonus video: