Njemci neće da grade zgradu ambasade u Podgorici

Razgovori o problemu nedostataka prostornih kapaciteta ambasade vođeni su i tokom 2015. godine
426 pregleda 1 komentar(a)
ambasada Njemačka, zemljište, Foto: Luka Zeković
ambasada Njemačka, zemljište, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.06.2018. 06:45h

Nova zgrada ambasade Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori neće se graditi, saopšteno je “Vijestima” iz ambasade SR Njemačke.

“Ambasada SR Njemačke u Podgorici je dobro smještena, na najboljoj lokaciji u centru grada i za posjetioce lako dostupna. Stoga, u ovom momentu ne postoji, ni potreba, niti planovi, za izgradnju novog diplomatskog predstavništva”, saopštio je “Vijestima” ambasador Njemačke Hans Ginter Matern.

Ambasada SR Njemačke se nalazi u centru grada, u Hercegovačkoj ulici.

Razgovori o rješavanju problema nedostataka prostornih kapaciteta ove ambasade vođeni su tokom 2015. godine između bivše ambasadorke SR Njemačke Gudrun Štajnaker i gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića.

U tadašnjem razgovoru Stijepović je izjavio da će gradska uprava obezbijediti neophodne prostorno-planske pretpostavke za izgradnju diplomatskog predstavništva Njemačke u Podgorici, po svim međunarodnim standardima u cilju rješavanja trenutnog problema nedostataka prostornih kapaciteta za rad ambasade.

Stijepović je tom prilikom dodao da Glavni grad ima obavezu da svim građanima i predstavnicima diplomatskog kora u Podgorici, obezbijedi što bolje uslove za kvalitetnije obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori.

Nekada je planirano da se ambasada Njemačke nalazi na prostoru iza Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, ispod Gorice.

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je 8. aprila 2009. godine zaključio kupoprodajni ugovor sa tadašnjim ambasadorom SR Njemačke Peterom Plateom. Na prostoru u okviru DUP-a “Nova varoš”, površine od preko 3.000 metara kvadratnih trebala je da bude izgrađena ambasada i rezidencija ambasadora SR Njemačke.

“Mislim da je ovo svojevrstan dokaz naših dobrih odnosa, poruka građanima Crne Gore i Njemačke, a posebno raduje što ovi koraci nepogrešivo znače sigurnost i razmišljanje stranih investitora kada je u pitanju njemački biznis, koga treba biti mnogo više nego do sada”, kazao je tada Mugoša.

Bonus video: