Bošković: Iskustva euroatlantskog puta značajna

Bošković je saopštio da je Crna Gora, nakon 11 godina evroatlantskih integracija, ostvarila značajne rezultate na polju dostizanja NATO kriterijuma i standarda, izvršavanju zadataka sa NATO agende i prilagođavanja sistema vrijednostima evroatlantske zajednice
0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Mod.gov.me
Predrag Bošković, Foto: Mod.gov.me
Ažurirano: 19.05.2018. 10:46h

Iskustva koja je Crna Gora stekla na evroatlantskom putu biće od velikog značaja i u procesu evropskih integracija, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

“U tom kontekstu ostvarujemo zapažene rezultate i, ne želeći da predviđamo kada će Crna Gora postati članica EU, sa sigurnošću mogu tvrditi da ćemo spremni dočekati taj dan“ kazao je Bošković na GLOBSEC forumu, koji danas završava u Bratislavi.

On je, na panelu pod nazivom Šahovska tabla Balkana, kazao da svi akteri iz te regije treba odgovorno da postupaju u odnosu na prosperitet regiona i mudro odaberu kakvu budućnost žele svojoj državi i društvu.

Crna Gora je, prema njegovim riječima, odabrala da prosperitet i bezbjednost razvija kroz članstvo u dvjema najmodernijim, uzajamno komplementarnim organizacijama.

„U tom kontekstu, Crna Gora svaku priliku koristi da, kroz svoj primjer, promoviše ideju integracije cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana u porodicu evropskih zemalja okupljenih u Briselu. Samo na taj način i šahovska tabla zvana Zapadni Balkan može postati poprište partije u kojoj niko od aktera ne može biti na gubitku”, saopštio je Bošković.

On je naveo da je Balkan region koji se po diverzitetui specifičnosti izdvaja u odnosu na ostale i uvijek će biti neiscrpna tema foruma, kakav je GLOBSEC.

“Ukoliko Balkan posmatramo kao šahovsku tablu, onda bi svi akteri trebalo da imaju isti cilj - integraciju u evropske i evroatlantske strukture. Upravo na osnovu našeg iskustva i činjenice koliko smo na putu evratlantskih integracija unaprijedili odbrambeni i cjelokupno nacionalni sistem, želio bih da ohrabrim sve ostale zemlje ovog regiona da slijede naš put”, rekao je Bošković.

On smatra da je prisustvo NATO i EU najbolji garant stabilnosti Balkana.

Bošković je saopštio da je Crna Gora, nakon 11 godina evroatlantskih integracija, ostvarila značajne rezultate na polju dostizanja NATO kriterijuma i standarda, izvršavanju zadataka sa NATO agende i prilagođavanja sistema vrijednostima evroatlantske zajednice.

Crna Gora, prema njegovim riječima, danas ima brojčano malu, ali veoma efikasnu vojsku čiji su pripadnici sposobni, obučeni i spremni da se suoče sa bezbjednosnim izazovima, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom polju.

Bonus video: