Istraga zbog smrti Emila Šahmanovića nije okončana ni nakon više od devet godina

U pritužbi koju je podnio njegov brat Elvir Šahmanović piše da tužilaštvo postupa neažurno, pogrešno, nesavjesno i neopravdano odugovlači postupak, čiji je krajnji cilj nastupanje zastare
262 pregleda 0 komentar(a)
Emir Šahmanović, Foto: Boris Pejović
Emir Šahmanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.11.2018. 18:47h

Istraga po krivičnoj prijavi zbog nesavjesnog liječenja pokojnog Emila Šahmanovića ni nakon više od devet godina nije okončana, a ne zna se ni da li su, u međuvremenu, izgubljeni neki dokazi.

Zato je Ombudsman zaključio da su postupanjem podgoričkog Osnovnog tužilaštva i neopravdanim trajanjem istrage povrijeđena ljudska prava porodice pokojnika.

U pritužbi koju je podnio njegov brat Elvir Šahmanović piše da tužilaštvo postupa neažurno, pogrešno, nesavjesno i neopravdano odugovlači postupak, čiji je krajnji cilj nastupanje zastare.

Tužilaštvo je u junu 2009. godine formiralo predmet zbog postojanja osnovane sumnje da su ljekari Kliničkog centra Crne Gore nesavjesno postupali prilikom liječenja Šahmanovića.

Šahmanović je preminuo početkom juna 2009. godine u Kliničkom centru, nakon što je u aprilu te godine povrijedio kičmu.

Njegova porodica je tada podnijela krivičnu prijavu protiv KC-a za nesavjesno liječenje, tražeći da sud utvrdi ko je odgovoran za Šahmanovićevu smrt.

Zaštitnik u svojoj odluci navodi da podgoričko tužilaštvo po nekoliko mjeseci, a i godina, nije preduzimalo radnje i mjere kako bi se postupak okončao.

Zaštitnik zapaža da je tužilaštvo tek nakon dvije godine od slanja zamolnice urgiralo da se dostavi nalaz i mišljenje Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

“Međutim, i pored toga, što ni nakon dvije godine od Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ne dobija nalaz i mišljenje, tužilaštvo, upućuje dodatnu originalnu medicinsku dokumentaciju Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatalogiju ‘dr Simo Milošević’ iz Igala sa predlogom da se i ona vještači“, piše u odluci.

Slanjem originalne medicinske dokumentacije, ističe se, onemogućeno je donošenje odluke, budući da se spisi predmeta sa dokazima već nekoliko godina ne nalaze u Crnoj Gori.

“Takođe, Osnovno državno tužilaštvo, pored toga što nije vodilo računa o rokovima za postupanje u predmetu, nije ni blagovremeno preduzelo sve radnje i mjere kako bi se originalna dokumentacija sa neophodnim dokazima vratila i na osnovu nje donijela odluka“, piše u odluci.

Kada se medicinska odgovornost temelji na medicinskoj grešci, dodaju iz Kancelarije omdusmana, djelotvornost istrage je od ključne važnosti i za uspješnost parničnog postupka.

Piše i da KC ne posjeduje originale medicinske dokumentacije za pokojnog, jer su ih dostavili tužilaštvu, za koje tužilaštvo tvrdi da je u originalu poslalo na vještačenje, te da navedeni Zavod u Zagrebu nikada predmetne spise i dokaze nije vratio.

“Da pored očiglednih propusta u radu i brojnih urgencija i pokušaja oštećenog i advokata da apeluju na rad i savjesnost u postupanju, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici apsolutno ignoriše ovu situaciju“.

Iz tužilaštva pojašnjavaju da je porodica izrazila sumnju u nalaz i mišljenje Instituta za sudsku medicinu iz Beograda, kojeg je angažovao istražni sudija, i zatražila da se uradi novo vještačenje u Zagrebu.

“Sudsko medicinsko vještačenje sa zamolnicom i cjelokupnim spisima predmeta upućena 01.03.2013. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu na dalje postupanje. Aktom od 11.02.2015. godine, obaviješteno je Vrhovno državno tužilaštvo da nalaz još uvijek nije dostavljen i ukazano je na potrebu urgiranja preko Ministarstva pravde... aktom od 06.09.2016. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavljena zamolnica, kako bi se preko Ministarstva pravde ponovo zatražilo vraćanje spisa“, piše u izjašnjenju tužilaštva.Zagrebački vještaci do danas, kako tvrde u tužilaštvu, nijesu vratili spise predmeta.

Bez odlaganja utvrditi gdje je medicinska dokumentacija

Ombudsman je preporučio tužilaštvu da bez daljeg odlaganja preduzme sve kako bi se utvrdilo gdje se nalaze spisi predmeta, odnosno medicinska dokumentacija.

“Da pribavi navedenu dokumentaciju sa dokazima i okonča postupak, da bez odlaganja dostavi pisani odgovor na zahtjeve podnositeljke pritužbe i da u budućem postupanju, u skladu sa članom 57 Ustava Crne Gore, odgovara građanima na njihova obraćanja“, piše u odluci.

Šahmanovićeva porodica ranije podnijela i krivičnu prijavu protiv ortopeda dr Nenada Vukčevića, optuživši ga da im je tražio i primio 500 eura mita za liječenje. Vukčević je pravosnažno osuđen na dva mjeseca zatvora za primanje mita. On je prvostepenom presudom osuđen na pet mjeseci robije, ali mu je Apelacioni sud smanjio kaznu na tri mjeseca, da bi mu i Vrhovni sud smanjio kaznu za još mjesec.

Bonus video: