Hrapović nije odgovorio hoće li podnijeti ostavku: Ne vjeruje u metode Sindikata doktora

On je naveo da je SDM, koji godinama unazad ne uspijeva da ispuni zakonom propisane uslove kojima se utvrđuje reprezentativnost, sproveo anketu čiji cilj nije moguće prepoznati, niti rezultate moguće interpretirati
130 pregleda 2 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Screenshot(YouTube)
Kenan Hrapović, Foto: Screenshot(YouTube)
Ažurirano: 29.10.2018. 16:25h

Povjerenje u crnogorski zdravstveni sistem i njegov kvalitet kontinuitetu raste, kao rezultat rada i truda svih zdravstvenih radnika i donosioca odluka, rekao je ministar zdravlja, Kenan Hrapović.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak pitala je Hrapovića da li će podnijeti ostavku na funkciju s obzirom da je nedavna anketa koju je prezentirao Sindikat doktora medicine (SDMCG), pokazala da je 90 odsto anketiranih ljekara nezadovoljnoo radom Ministarstva i da je korupcije najizraženija u tom resoru zdravlja

Bošnjak je navela i da je nedavni izvještaj premijera Duška Markovića o učinku Ministarstva zdravlja stavio na poslednje mjesto, jer je od planiranih obaveza realizovano manje od 30 odsto, kao i da postoji nezadovoljstvo i nepovjerenje pacijenata u zdravstveni sistem, pa i nosioca najviših državnih funkcija koji se, kao i njihovi članovi porodice, liječe u inistranstvu.

Hrapović je, odgovarajući na pitanja u parlamentu, kazao da povjerenje u crnogorski zdravstveni sistem i njegov kvalitet u kontinuitetu raste, kao rezultat rada i truda svih zdravstvenih radnika i donosioca odluka.

On je naveo da je SDM, koji godinama unazad ne uspijeva da ispuni zakonom propisane uslove kojima se utvrđuje reprezentativnost, sproveo anketu čiji cilj nije moguće prepoznati, niti rezultate moguće interpretirati.

„Zato je samo dva dana nakon objavljenih rezultata ankete uslijedilo njihovo neubjedljivo, blijedo pojašnjenje koje, opet, nikome nije jasno“, rekao je Hrapović.

On je podsjetio da je i Aleksandar Mugoša, predsjednik Ljekarske komore koja je partner u tom projektu, izjavio je da su rezultati prezentovani javnosti u suprotnosti sa idejom projekta.

Kako je kazao Hrapović, moglo bi se zaključiti da je u istraživanju SDMCG, vjerovatno anketirao isključivo svoje članove, čime je objektivnost dobijenih rezultata ozbiljno dovedena u pitanje.

„Možda će stoga biti jasnija izuzetno visoka i visoko usaglašena uvjerenost anketiranih ljekara u postojanje korupcije u Fondu za zdravstveno osiguranje, Kliničkom centru Crne Gore i Ministarstvu zdravlja, gdje je razlika u procentima oko jedan odsto“, naveo je ministar.

On je rekao da se vidi da je anketa sprovedena bez poštovanja osnovnih metodoloških postulata, da su postavljena pitanja sugestibilna, i da navode na odgovore sa željenim ciljem: da se institucije sistema i ljekarska profesija prikažu u što gorem svijetlu.

Kako je dodao, posebno je za ljekarsku profesiju opasan ponuđeni odgovor na pitanje identifikovanja odgovornih za korupciju gdje su anketirani ljekari sopstvenu odgovornost prepoznaju u 51.9 odsto slučajeva, dok su pacijente kao koruptivni faktor identifikovali u 48.5 odsti slučajeva.

„Dakle, odgovornost za korupciju prema rezultatima ovog anketiranja ravnopravno snose ljekari i pacijent. To je rukavica bačena u lice pacijentu koji već ima izgrađen visok stepen otpora prema korupciji u zdravstvu“, istakao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, nerazumijevanje između ljekara i pacijenata može dodatno produbiti činjenica da 24 odsto anketiranih ljekara smatra da davanje poklona/novca nije korupcija.

„Ovo je podatak na koji treba da reaguje i stručna i laička javnost, preispitujući još jednom strukturu ispitivanog uzorka“, naveo je Hrapović.

On je kazao da rezultati ankete dodatno čine zdravstveni sistem taocem percepcije korupcije u svijetlu činjenice da je 11 odsto ljekara bilo svjedok korupcije, ali 90 odsto njih smatra da ona postoji, dok je istinska stopa korupcije niska, po nekim nezvaničnim podacima ne veća od dva do tri odsto.

“To u potpunosti korespondira sa utiskom da se radi o jednoj grupi ljekara i drugih medicinskih radnika koji imaju razrađen metod iznuđivanja poklona/novca od pacijenata. To je prepoznatljivo kroz stav koji pojedini ljekari žele da nametnu javnosti- traženje poklona prije pružanja medicinske usluge je korupcija, a davanje poklona nakon pružene medicinske usluge smatraju poklonom“, rekao je Hrapović.

Da je Ministarstvo zdravlja ciljna adresa SDMCG, kako je naveo, pokazuju rezultati ankete gdje se ono prikazuje odgovornijim u borbi protiv korupcije od Agencije za suzbijanje korupcije i tužilaštva, čija je to primarna djelatnost.

Hrapović je rekao da nas je objavljivanje rezultata ankete učinila svjedocima kako se jedna originalna ideja koja je mogla čitavom crnogorskom zdravstvenom sistemu da ponudi zdrave inpute o izbacivanju politike iz struke, pretvorila u sopstvenu suprotnost.

„Tako je projekat dobio karakteristike političkog instrumenta i time negirao svoju primarnu ideju datu u naslovu: Struka ispred politike. I više od toga, dodatno je stigmatizovana ljekarska profesija, za čiji se ugled resor na čijem se čelu nalazim bori svim snagama“, kazao je Hrapović.

On je rekao da na liječenje u inostranstvo odlaze oni za koje procijeni da je potrebno kozilijum ljekara KCCG i odobri Komisija Fonda zdravstva.

„Činjenica da je za devet mjeseci ove godine van zemlje upućeno 2.869 građana i da je procijenjena vrijednost tih troškova oko 4.7 miliona eura, govori o tome koliko država brine o pacijentima koji se ne mogu liječiti u Crnoj Gori“, rekao je ministar.

Bonus video: