Nikolić prijavio Aleksića: Rektor streca i od naznaka neposlušnosti?

Više izvora “Vijesti” tvrde da menadžment UCG pokušava da sankcioniše i naznake kritičkog ponašanja ili razmišljanja prema odlukama nove uprave državnog univerziteta
355 pregleda 5 komentar(a)
Danilo Nikolić, Foto: UCG
Danilo Nikolić, Foto: UCG
Ažurirano: 20.07.2018. 13:20h

Rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) Danilo Nikolić prijavio je Sudu časti dekana Građevinskog fakulteta (GF) Srđu Aleksića zbog navodnog pokušaja da utiče na članove Senata u vezi sa izborom dva predavača sa njegove univerzitetske jedinice.

Prema dokumentaciji, u koju su “Vijesti” imale uvid, Aleksić je od senatora, preko mejla, tražio da još jednom “proanaliziraju” reference dva predavača na Građevinskog fakultetu, smatrajući da ispunjavaju uslove da budu izabrani u akademsko zvanje. Tu je molbu poslao rektoru, senatorima i dekanima svih univerzitetskih jedinica.

Na UCG-u, međutim, smatraju da je ova molba Aleksića “pritisak na članove Senata da glasaju po njegovom zahtjevu”, a spornim smatra što je dekan GF-a to uradio bez znanja Rektorata, iako nema ovlašćenja za takvu vrstu komunikacije.

“Nadasve, vršenjem javnog pritiska (putem e-maila) na dekane i direktore univerzitetskih jedinica da utiču na svoje predstavnike u Senatu UCG da glasaju suprotno mišljenju organa kojeg je formirao Senat UCG, smatramo da je dekan Aleksić zloupotrijebio svoju funkciju i prekoračio svoja zakonska ovlašćenja”, piše u odgovoru UCG-a.

Oni, međutim, nijesu odgovorili da li takav stav rektora ponovo dovodi u pitanje autonomiju UCG, ako dekani ne smiju da pošalju Senatu molbu da dodatno proanaliziraju stvari o kojima odlučuju.

Više izvora “Vijesti” tvrde da menadžment UCG pokušava da sankcioniše i naznake kritičkog ponašanja ili razmišljanja prema odlukama nove uprave državnog univerziteta.

Aleksić je ostalim dekanima pisao da sa senatorima svojih fakulteta “proanaliziraju” situaciju, u kojoj su se našle njegove kolege sa GF-a, dok je članovima Senata kazao da će tokom sjednice tog tijela biti ispred zgrade Rektorata za dodatne informacije. On juče nije odgovarao na pozive i SMS “Vijesti”, pa ostaje nejasno d ali mu je namjera bila da vrši pritisak na senatore i Rektorat.

Nikolić u svojoj odluci navodi da istupanje Aleksića “narušava ugled i dostojanstvo svih pripadnika akademske zajednice UCG i njegovih organa” i “ometa funkcionisanje rada Senata kao najvišeg akademskog tijela”.

Iz UCG-a su odgovorili da je Aleksić slanjem dopisa senatorima tokom neradnih dana i slanjem dopisa Rektoru sa istim ciljem, nastavio sa komunikacijom koja nije primjerena univerzalnim standardima profesionalnog akademskog ponašanja.

“Ovdje naglašavamo da su izabrani predstavnici fakulteta i instituta u Senatu ovlašćeni da u svoje i u ime jedinica sa kojih dolaze, u slučaju da za to ima potrebe, tokom sjednice Senata diskutuju i dodatno obrazlažu pojedine predmete”, saopšteno je iz UCG-a.

Oni su citirali odredbu Etičkog kodeksa da dekan, kao “prvi među jednakim” članovima akademske zajednice, dužan poštovati etička načela, među kojima su „da se pripadnicima univerzitetske zajednice jemče jednaki uslovi ostvarivanja profesionalnih prava i obaveza, iskazivanja intelektualnih sposobnosti i napredovanja“ i da je „neprihvatljiva bilo koja vrsta djelovanja (lobiranje, zloupotreba pozicije autoriteta) u cilju stvaranja povlašćene pozicije pojedinaca ili grupe na štetu profesionalnih kriterijuma”.

“Na Sudu časti je da, po osnovu pokrenutog postupka, donese odgovarajuću odluku u skladu sa Etičkim kodeksom UCG”, piše u odgovoru.

UCG i ranije disciplinovao neposlušne

Senat UCG je prije desetak dana odlučio da ne izabere u akademsko zvanje i bivšeg ministra kulture Janka Ljumovića, a navodno je razlog bio njegova bliskost sa bivšom rektorkom Radmilom Vojvodić. Tada je zvanično obrazloženje bilo dilema da li je produkcija (koju predaje Ljumović) naučna ili umjetnička disciplina.

Rektorat je ranije Sudu časti zbog javnih stavova predao i bivšeg predsjednika Naučnog odbora Vladimira Pešića, takođe bliski kadar Vojvodićeve, a prethodno ga je Senat UCG smijenio Upravnog odbora univerziteta.

On je tada rekao da je riječ je o “pokušaju disciplinovanja akademske zajednice sa ciljem da se uguši kritički glas na UCG”.

Bonus video: