Vučić potvrdio da je Bećkoviću i još trojici zabranjen ulazak u CG: Srbija će reagovati

Matija Bećković je za N1 rekao da se ne čudi za sebe, ali da se čudi za istoričare koji su na toj "listi" i da ne zna da li to važi za njega živog ili mrtvog, pošto mrtav planira da živi u Crnoj Gori
239 pregleda 371 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 01.11.2018. 13:39h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država reagovati zbog zabrane ulaska četvorici sprskih intelektualaca u Crnu Goru, jer je takvom odlukom ugroženo pravo na slobodu mišljenja.

"Država Srbija mora da reaguje. Ovo je nešto čime sam bio šokiran, jer mi smo zabranili ulaz kriminalcima, licima sa potjernice, pripadnicima kavačkog i škaljarskog klana, a neko drugi je kao odgovor zabranio drugačije mišljenje", rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić je kazao da ga ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović obavijestio da je ulazak u Crnu Goru zabranjen akademiku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, i profesoru Pravnog fakulteta u Prištini Dejanu Miroviću.

"Ne znamo da li ima još lica, ali ono na šta su se pozvali u jednoj rečenici je ugrožavanje sigurnosti i bezbjednosti Crne Gore", naveo je Vučić.

Rekao je da će Stefanović razgovarati s crnogorskim ministrom, a da će on razgovarati sa predsjednikom Milom Đukanovićem.

"O konkretnim mjerama razgovraćemo ako ne dobijemo racionalniji odgovor iz Crne Gore", rekao je Vučić.

Ocijenio da su odlukom o zabrani crnogorske vlasti uvele delikt mišljenja, što je nedopustivo u 21. vijeku.

"Vlasti u Crnoj Gori ovdje sankcioniše ili uvode ne verbalni delikt, već delikt mišljenja, oni ne dozvoljavaju da neko o prošosti, sadašnjosti ili budućnosti misli drugačije", rekao je Vučić i ocijenio da je Srbija "bastion slobode".

List Dan objavio je danas da je Uprava policije donijela rešenje kojim se srpskim intelektualcima zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

"Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću", saopšteno je Danu iz Granične policije.

Dan je objavio da su njihove ranije izjave glavni razlog zabrane, koje su, prema procjeni crnogorskih bezbjednosnih službi, opasnost po sigurnost države.

Reagujući na to, Matija Bećković je za N1 rekao da se ne čudi za sebe, ali da se čudi za istoričare koji su na toj "listi" i da ne zna da li to važi za njega živog ili mrtvog, pošto mrtav planira da živi u Crnoj Gori.

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a trebalo je da govori i Matija Bećković.

Antić: Počastvovan sam, doći ću kad me narod pozove

Istoričar Čedimir Antić rekao je da je počastvovan zbog odluke crnogorskih vlasti da mu zabrani ulazak u Crnu Goru i poručio da će doći u tu državu kada ga narod pozove.

Antić je Tanjugu kazao da je zabrana Uprave policije Crne Gore za njega očekivana.

"To je zemlja koja sa velikim zadovoljstvom prima ratne zločince kakvi su Tači i Haradinaj, gdje utočište imaju razni kriminalni, narko i duvanski klanovi i gdje na hiljade stanovnika ima dvostruko više ubistava nego bilo gdje u Evropi, i da je očekivano što problem predstavljaju pjesnik, dva profesora i naučnik", rekao je Antić

Antić naglašava da je poseban problem kod ove zabrane, kako je istakao, njena izuzetnost.

"Nismo vidjeli od "45-te naovamo da se ljudima, koji su intelektualci i rade svoj posao, na ovaj način zabranjuje ulazak", smatra Antić.

Prema njegovim riječima, sve ovo se dešava jer je, kako kaže, crnogorski režim ostao sam.

"Režim Mila Đukanovića ostao je sam, više nije zanimljiv velikim silama i ostaje mu samo šovinistička mržnja", kazao je Antić.

On je poručio da će nastaviti sa svojim aktivnostima.

"U Crnu Goru ću doći kada me narod pozove, što će biti kada Milu Đukanoviću bude došao kraj. I da parafraziram velikog srpskog političara i pravnika, Slobodana Jovanovića - Doći ću sa slobodom", zaključio je Antić.

Bonus video: