Tri kamiona ne žele ni Pljevlja, ni Podgorica

Đačić je u novembru prošle godine tvrdio je da su “potpisali ugovor i da su ga proslijedili na adrese koje treba da stave potpis na taj dokument”. Iz Ministarstva finansija tvrde da Opština nije parafirala ugovor...
89 pregleda 7 komentar(a)
kamioni, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
kamioni, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.06.2018. 16:16h

Opština Pljevlja još nije potpisala ugovor sa Ministarstvom finansija o preuzimanju tri od šest vatrogasnih vozila, koje je država prije sedam godina nabavila bez konsultacija sa pljevaljskom Službom zaštite i spasavanja.

Za nabavku vozila utrošeno je 2,3 miliona eura, a čelnici Pljevalja godinama su odbijali da potpišu ugovor, jer nijesu bili zadovoljni uslovima koje nudi Ministarstvo za otplatu vozila.

Vlada je vozila nabavila 2009. godine, bez saglasnosti Opštine Pljevlja, a za potrebe lokalne Službe zaštite i spasavanja.

Kamioni se godinama knjiže kao dug lokalne uprave, iako nijedan od gradonačelnika nije želio da stavi potpis na ugovor sa Vladom.

I aktuelni gradonačelnik Mirko Đačić ranije je odbio da potpiše ugovor kojim bi se Opština obavezala da plati 2,6 miliona eura sa kamatom. U međuvremenu, Đačić je potpis stavio na modifikoviani ugovor koji je podrazumijevao preuzimanju polovine vozila za šta je dobio i ovlašćenje a Skupština opštine.

Preostala tri specijalna vozila za gašenje požara trebalo je da preuzme Glavni grad Podgorica.

Iz Ministarstva finansija “Vijestima” su odgovorili i da ugovor sa Opštinom Pljevlja o preuzimanju vozila nije potpisan. Navode da su ga pripremili zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

“Opštini Pljevlja prvobitno je pripalo 6 vozila, a naknadnom odlukom, odnosno zaključkom Vlade Crne Gore, dogovoreno je da se 3 vozila preusmjere na Opštinu Podgorica. Kako Opština Pljevlja nije dala saglasnost na potpisivanje ugovora, kao ni Opština Podgorica, na opštinu se vode obaveze za svih 6 vozila, preuzetih 26. 2. 2010. godine”.

Za razliku od Ministarstva, Đačić je u novembru prošle godine tvrdio da su “potpisali ugovor i da su ga proslijedili na adrese koje treba da stave potpis na taj dokument”. On je tada rekao i da su zadovoljni aranžmanom.

Prema ugovoru, Opština je tri vozila trebalo da plati 686.706 eura, a iznos bi otplaćivala na deset godina bez kamate.

Opština je dug trebalo da otplaćuje od 15. januara 2017. u polugodišnjim anuitetima.

Jedno od vozila - ACTROS 7000/500, vrijedno 305.000 eura, Opština je trebalo da dobije besplatno, a dva bi platila 686.706 eura.

Glavni grad Podgorica za tri vozila trebalo je da izdvoji 1.241.000 eura.

Vatrogasna vozila dugo su bila parkirana na otvorenom prostoru I izložena zubu vremena, a od prije dvije godine smještena su u nekadašnje vojne garaže u naselju Guke.

Penzionisani komandir Službe zaštite Mlađen Simović u više navrata je ukazivao da su vozila mogla da se nabave jeftinije. On tvrdi i da vozila po gabaritima ne odgovaraju pljevaljskoj Službi i da su nabavljena za gašenje šumskih požara.

Pljevaljska Služba zaštite i spasavanja ima pet vozila od kojih je samo jedno 2005. godište, a ostala su starija od 30 godina.

Bonus video: