Arheolozi otkrili mjesto najvećeg žrtvovanja djece u istoriji

Iako dokazi o sličnim užasima postoje i kod Asteka, Maja i Inka, nijedno žrtvovanje nije bilo ovolikih razmjera
139 pregleda 2 komentar(a)
Peru grobnica, žrtvovanje djece, Foto: Screenshot (Youtube)
Peru grobnica, žrtvovanje djece, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 01.05.2018. 16:00h

Prije nešto više od 550 godina dogodilo se jedno od najmasovnijih žrtvovanja ljudi, a svakako djece, u istorji. Tada je u Peruu, na lokalitetu koji danas nosi ime Las Jamas, ubijeno sto četrdesetoro djece.

Arheolozi koji su otkrili masovnu grobnicu, u kojoj su zatekli i dvije stotine skeleta mladunaca lama, vjeruju da su oni ubijeni u ritualu. Mnoga od ubijene djeca imala su poseban crveni pigment razmazan po licu, navodi Live Science.

"Žrtve su zaista ubijene na zvjerski način. Djeci, za koju se procjenjuje da su imala između pet i 14 godina, utroba je bila rasporena, a srca su im iščupana", navodi antropolog Džon Verano, profesor Univerziteta Tulan iz Nju Orleansa

Ustanovljeno je da su se žrtvovanja djece odigrala između 1400. i 1450. godine. Mjesto na kome su se odvijala bilo je centar teritorije koju je naseljavao narod Čimu, prenosi B92.

Arheolozi koji su radili na iskopavanjima, u izjavi za Nacionalnu geografiju, kažu da se ovo otkriće može smatrati jednim od sigurno najvećih ceremonijalnih žrtvovanja djece "u istoriji obje Amerike, a možda i u istoriji svijeta".

Iako dokazi o sličnim užasima postoje i kod Asteka, Maja i Inka, nijedno žrtvovanje nije bilo ovolikih razmjera. Džon Verano, koji u toj regiji Perua već tri decenije istražuje stare narode i kulture, kaže da ovakvo otkriće nije mogao da očekuje.

Žrtvovana djeca sahranjena su okrenuta ka zapadu, ka okeanu, dok su lame bile okrenute ka obali. U blizini su pronađeni i ostaci hrama, na kome su uočeni otisci tragova ljudskih sandala, kopita lama i dječjih stopala, što znači da su djeca ubijena u isto vrijeme u nekom velikom događaju.

Inače, za nalazište, čije zvanično ime je Huančakvito Las Jamas, javnost je čula kada su 2011. godine arheolozi iskopali 42 ljudska skeleta, koja su kasnije otkrivena.

Prije ovog otkrića, dokazi za najveće žrtvovanje djece u istoriji pronađeni su u Meksiko Sitiju, u astečkom hramu Tenočititilan, gdje je nađeno 42 skeleta.

Bonus video: