U kitovima iz Sredozemnog mora alarmantna količina plastike

Sredozemno more klasifikuje se kao šesto najveće područje za akumulaciju plastičnog otpada na planeti
176 pregleda 0 komentar(a)
Kitovi, Foto: Beta/AP
Kitovi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.06.2017. 09:49h

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) saopštila je da je njeno novo istraživanje koje uključuje obdukciju kitova iz Sredozemnog mora pokazalo alarmantnu količinu mikroplastike u tim životinjama.

Na Svjetski dan okeana i povodom prve UN konferencije o okeanima, koja je u četvrtak održana u Njujorku, WWF je naveo da su otkrili "nove dokaze o kontaminaciji plastikom kitova na Mediteranu", prenosi Hina.

"Stručnjaci WWF-a analizirali su biopsije gotovo 100 morskih sisavaca (tri vrste kitova) koji žive u utočištu za morske sisavce Pelagosu; najvećemu zaštićenom području na Mediteranu, između Italije, Francuske i Sardinije", navodi WWF. Takođe se ističe kako rezultati tog istraživanja pokazuju stepen kontaminacije plastikom van granica spomenutog utočišta u Sredozemnom moru.

"Istraživanje pokazuje visoku kontaminaciju kitova ftalatima. Ftalati su jedna od komponenata plastike, a obično se nalaze u pakovanjima, zavjesama za tuširanje, kablovima, lakovima, ljekovima, bojama itd. Prosječna koncentracija DEHP-a (najtoksičnijeg ftalata) pronađenog u suvom tkivu kitova je 1060 μg/kg (mikrograma po kilogramu), a smatra se da je ona visoka kad je iznad 300 μg/kg", ističe u saopštenju WWF i dodaje kako su ftalati toksični za ljude i životinje, s mogućim štetnim posljedicama na plodnost i razvoj fetusa.

U WWF-u ističu kako plastični otpad "raste van kontrole", svaki dan između 4,8 i 12,7 miliona metričkih tona plastike ulazi u okean, od kojih je 93 odsto potrošački otpad. Gotovo 269.000 tona plastičnog otpada pluta okeanima i morima, a sastoji se od 5000 milijarda čestica. Pod uticajem sunca i talasa, plastika se pretvara u čestice manje od pet milimetara, nazvane mikroplastikom, koja se razgrađuje i po nekoliko vjekova.

Sredozemno more klasifikuje se kao šesto najveće područje za akumulaciju plastičnog otpada na planeti, a procjenjuje se da njime pluta između 1000 i 3000 tona plastike, ističe WWF u saopštenju.

Bonus video: