Brajović ne može da štedi da ne bi kršio zakon

Na internet stranici Skupštine nema podataka o Brajovićevim obavezama u subotu veče
245 pregleda 30 komentar(a)
audi Brajović, Foto: Ana Komatina
audi Brajović, Foto: Ana Komatina
Ažurirano: 13.06.2018. 20:04h

Ako bi predsjednik Skupštine Ivan Brajović odlučio da koristi privatni automobil, umjesto službeni čije održavanje i gorivo plaćaju građani, to bi bilo kršenje zakona. To je poruka odgovora iz njegovog Kabineta.

“Vijesti” su u subotu, sat vremena prije ponoći na šetalištu u blizini hotela “Budva”, fotografisale službeni automobil registarskih oznaka PG CG 002, koji je dodijeljen Brajoviću.

Na pitanja kojim je povodom je predsjednik parlamenta u to doba bio u Budvi, privatno ili službeno, iz njegovog Kabineta su odbili da otkriju razlog posjete Budvi, ali u odgovoru tvrde da je rad predsjednika Skupštine “potpuno transparentan”.

“Poslovanje Skupštine Crne Gore je po svim parametrima ocijenjeno u potpunosti transparentnim i javnim, a predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović o svojim aktivnostima redovno obavještava javnost, što će činiti i ubuduće”, saopštili su iz Kabineta Brajovića.

Na internet stranici Skupštine nema podataka o Brajovićevim obavezama u subotu veče.

Zakonom o unutrašnjim poslovima, Odlukom o određivanju lica i objekata koje obezbjeđuje Uprava policije, te Uredbi o uslovima i načinu koriščenja službenih vozila, Brajović kao predsjednik Skupštine ima pravo na stalnu upotrebu automobila i obezbjeđenja, bez obzira da li je riječ o službenim ili privatnim obavezama.

To pravo imaju i predsjednik države, premijer, ministri pravde, MUP-a, vanjskih poslova, vrhovni i specijalni državni tužilac...

To pravo Brajovićev kabinet u odgovoru “Vijestima” tumači kao obavezu i smatra da bi nekorišćenje službenog automobila i obezbjeđenja bilo “kršenje zakona”.

Nijesu naveli o koje se zakonu radi.

“U vašim dnevnim novinama više puta je objavljeno i vjerujemo da je novinarima i urednicima ‘Vijesti’ poznato da sadašnji, kao i prethodni predsjednici Skupštine, pripadaju kategoriji štićenih ličnosti. U skladu sa odgovarajućim zakonom, za njihovu bezbjednost je zadužena Uprava policije MUP-a Crne Gore ‘po mjestu rada, stanovanja i u pokretu’.

Stoga ne postoji mogućnost da štićena ličnost koristi privatni automobil ili se kreće bez pratnje pripadnika MUP-a. Suprotno ponašanje bi predstavljalo kršenje zakona”, poručili su iz Brajovićevog kabineta.

U odluci o obezbjeđenju javnih zvaničnika, međutim, piše i da se funkcioner može odreći ovog prava, ali da prethodno pisanim putem treba da obavijesti Vladu.

Kabinet Brajovića demantuje i Uredba o korišćenju službenih vozila, koja jasno propisuje koji funkcioneri imaju “pravo na stalnu upotrebu”, a ne obavezu korišćenja državnih vozila.

Korišćenje privilegija je pravo, a ne obaveza

Pravni zastupnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Veselin Radulović poručuje da je “apsurdno na koji je način Skupština, zakonodavni dom, protumačila akte koje tretiraju korišćenje vozila i obezbjeđenja”.

“Prema njihovom tumačenju, bivši predsjednik Filip Vujanović je svakog dana kad izađe u šetnju kršio propise. Njega je u najmanju ruku, onda, trebalo stalno opominjati. Korišćenje obezbjeđenja i automobila je pravo, a ne obaveza, kako to tumači Brajovićev kabinet”, ocijenio je Radulović.

Ističe da je ovakvim odgovorom, kabinet predsjednika Skupštine pokazao elementarno nepoznavanje propisa.

“Ovim nam samo poručuju da oni shvataju da je ušteda državnih resursa kršenje zakona”, zaključio je Radulović.

Bonus video: