Udvostručene odštete za duga suđenja

Zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, Vrhovni sud dosudio građanima 42 hiljade eura
140 pregleda 1 komentar(a)
Sudski savjet, Foto: Boris Pejović
Sudski savjet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.04.2018. 14:59h

Zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, građanima je prošle godine dosuđeno 42.700 eura, što je gotovo dvaput više u odnosu na 2016, kada je taj iznos bio 24.000, podatak je iz Izvještaja o radu Sudskog savjeta za 2017.

Vrhovni sud je primio 54 tužbe za pravično zadovoljenje, a od rješenja 51 predmeta naknada zbog predugog trajanja sudskog postupka je dosuđena u 29 slučajeva.

Izvještaj Sudskog savjeta je dostavljen Skupštini, koja treba da se izjasni o njemu. I podaci Evrospkog suda za ljudska prava pokazuju da se Crnogorci najviše žale tom sudu, mahom jer se sudski postupci razvlače unedogled.

U izvještaju se navodi i da će SS ove godine redovno ocjenjivati 48 sudija osnovnih sudova, koji imaju između pet i deset godina staža, čime će ispuniti mjeru iz Akcionog plana za poglavlje 23.

Crnogorski sudovi su 2017. godinu započeli sa 32.305 predmeta, primili su 101.644, a 30,85 odsto nijesu riješili. U izvještaju piše da je broj nezavršenih predmeta po sudiji 163,53 na godišnjem nivou. Ažurnost rada sudova takođe je jedna od preporuka Evropske komisije, koja će danas objaviti Izvještaj o napretku Crne Gore.

Disciplinskom tužiocu lani je podnijet samo jedan predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije, koji je nakon toga kažnjen umanjenjem zarade od 20 odsto u trajanju od tri mjeseca.

U izvještaju stoji da je Komisiji za etički kodeks pristiglo 18 inicijativa za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa sudija. Piše da je u jednom postupku utvrđeno da je samo jedan sudija ponašanjem počinio povredu Etičkog kodeksa.

EK insistira na jačanju odgovornosti sudija i tužilaca.

Sutkinje popravljaju rodni prosjek, izuzetak sjever države

Za razliku od nepovoljne polne strukture u većini državnih institucija, sutkinje čine većinu u gotovo svim sudovima. Prema godišnjem izvještaju, muškarci su u većini u Višem sudu u Bijelom Polju i osnovnim sudovima u Ulcinju, Rožajama, Plavu i Žabljaku. U Vrhovnom sudu radi 14 sutkinja i petoro sudija, a na čelu suda je takođe sutkinja.

Bonus video: