Uskoković zadržao radne knjižice bivših zaposlenih?

ODT-u je početkom sedmice podnijeta anonimna krivična prijava protiv Uskokovića kao odgovornog lica firme “Insajder tim DOO”, njenog ogranka u Crnoj Gori, u okviru koje je poslovao tabloid “Informer”
314 pregleda 11 komentar(a)
Novak Uskoković, Foto: Arhiva Vijesti
Novak Uskoković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.08.2018. 06:13h

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) provjerava da li je Novak Uskoković, nekadašnji glavni i odgovorni urednik tabloida “Informer” za Crnu Goru, nezakonito zadržao radne knjižice bivših zaposlenih.

ODT-u je početkom sedmice podnijeta anonimna krivična prijava protiv Uskokovića kao odgovornog lica firme “Insajder tim DOO”, njenog ogranka u Crnoj Gori, u okviru koje je poslovao tabloid “Informer”.

Uskoković juče nije bio dostupan na brojeve poznate redakciji “Vijesti”.

Posljednjom prijavom, podnosioci su tužioce pozvali da ispitaju “podizanje gotovine sa računa firme”, jer je Uskoković navodno te transakcije pravdao finansiranjem studija i usavršavšavanjem zaposlenih, navodnim službenim putovanjima, te nabavkom kancelarijskog materijala po daleko većim cijenama od realnih...

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je formiran predmet protiv N.U., po anonimnoj krivičnoj prijavi i pokrenut je izviđaj”, odgovorila je “Vijestima” portaprolka ODT-a i državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić.

U krivičnoj prijavi, precizirano je da “Uskoković javno govori da su kod njega radne knjižice i da će ih vratiti kad bude htio”.

“Sve navedeno možete provjeriti u Upravi za inspekcijske poslove, kojoj su se nekadašnji zaposleni obraćali u više navrata u vezi sa ovim problemom”, navodi se u prijavi.

Iz Uprave za inspekcijske poslove nijesu odgovorili “Vijestima” da li su bivši zaposleni prijavili da im je Uskoković nezakonito zadržao radne knjižice i da li su postupali po toj prijavi, odnosno šta su utvrdili.

U prijavi se naglašava i da “postoji osnovana sumnja da je Uskoković, dok je obavljao funkciju, od 2014. do 2016. zloupotrijebio službeni položaj i protivpravno stekao imovinsku korist u iznosu većem od 5.000”.

ODT od juna prošle godine provjerava i da li je Uskoković, kao odgovorno lice u izdanju tabloida “Informer” za Crnu Goru, zloupotrijebio položaj, utajio porez i oštetio državni budžet.

Posljednji broj crnogorskog izdanja tabloida “Informer” izašao je 30. decembra 2016., a desetak radnika je ostalo bez posla i otpremnina.

Crnogorsko izdanje uglavnom se bavilo za kompromitovanjem kritičara vlade premijera Mila Đukanovića, njegovih prijatelja i saradnika.

Uskoković je 29. marta 2017. uhapšen i odveden u spuški zatvor zbog neplaćanja kazne na koju je osuđen 2015. godine.

Ubrzo je pušten, jer je Osnovnom sudu dostavljena uplatnica kojom se potvrđuje da je istog dana kad je uhapšen plaćeno 3.000 eura.

Uskoković je osuđen zbog naslova teksta “Šiptarska svinjarija”, za koji je sud utvrdio da je šovinistički.

Policija saslušavala bivše radnike

Službenici Uprave policije – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su tokom novembra i decembra 2017. godine prikupljali potrebna obavještenja, odnosno uzeli izjave od nekadašnjih zaposlenih u listu „Informer”, potvrđeno je “Vijestima” u UP.

“Prikupljena obavještenja dostavljena su nadležnom tužiocu Osnovnog državnog tužilaštva. S obzirom na to da su obavještenja prikupljena na zahtjev navedenog tužioca, molimo da se obratite ovom tužilaštvu za dalje informacije kao organu po čijem se zahtjevu postupalo i koji je nadležan za ovo pitanje”, odgovorili su iz UP-a.

Bonus video: