Fejsbuk nemoćan: Služimo kao oružje propagande

U novembru prošle godine, izvršni direktor kompanije Fejsbuk Mark Zakerberg je odbacio tvrdnje da su lažne vesti na toj društvenoj mreži uticale na ishod američkih predsjedničkih izbora, nazivajući tu ideju suludom
52 pregleda 3 komentar(a)
Mark Zakerberg, Foto: Reuters
Mark Zakerberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2017. 18:36h

Kompanija Fejsbuk priznala je u četvrtak da je postala sredstvo pomoću kojeg vlade brojnih zemalja vrše manipulaciju javnog mnjenja, prenosi Biznis insajder

Kompanija je saopštila da će preduzeti sve neophodne mjere da spriječi takozvane "informacione operacije", čije su posljedice znatno ozbiljnije od širenja fenomena poznatog kao "lažne vijesti".

U izvještaju se navodi da brojne države i njihove organizacije na suptilan način šire dezinformacije i neistine u svrhu realizacije svojih geopolitičkih ciljeva.

U ovom procesu učestvuju brojni pojedinci i plaćeni profesionalci, koji često koriste lažne naloge sa kojih objavljuju komentare na internetu.

Fejsbuk i njegov bezbjednosni tim će pokušati da se suprotstave ovom trendu suspendovanjem i brisanjem lažnih naloga, koji će biti identifikovani pomoću sofisticiranog softvera zasnovanog na mašinskom učenju i vještačkoj inteligenciji.

Fejsbuk je samo prošle nedelje u Francuskoj, uoči prvog kruga predsjedničnih izgora, deaktivirao oko 30.000 naloga.

Podsjećamo, u novembru prošle godine, izvršni direktor kompanije Fejsbuk Mark Zakerberg je odbacio tvrdnje da su lažne vesti na toj društvenoj mreži uticale na ishod američkih predsjedničkih izbora, nazivajući tu ideju suludom.

Bonus video: