Nuhodžić i Stefanović: CG i Srbija će stati na kraj obračunima kriminalnih grupa

"U toj borbi nemamo drugi izbor nego da pobijedimo i pokažemo građanima Srbije i Crne Gore da zajedničkim radom, jer je ključni dio u tome saradnja i razmjena informacija, možemo da dovedemo do sloma organizovanog kriminala i hapšenja organizatora ili izvršioca nekih od najtežih krivičnih djela“
177 pregleda 10 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Nebojša Stefanović, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Mevludin Nuhodžić, Nebojša Stefanović, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ažurirano: 01.08.2018. 17:47h

Crna Gora i Srbija staće na kraj obračunima organizovanih kriminalnih grupa, poručili su ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i Nebojša Stefanović, navodeći da od države niko nije, ne može i neće biti jači.

Nuhodžić i Stefanović su danas u Beogradu potpisali sedam sporazuma i dva protokola, kojima se reguliše režim rada svih šest graničnih prelaza između Crne Gore i Srbije.

Nuhodžić je na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja sporazuma, rekao da je saradnja između ministarstava i policija Crne Gore i Srbije intezivna i sadržajna po svim pitanjima koja su važna za dvije države.

On je kazao da će posebnu pažnju posvećivati organizovanom kriminalu, terorizmu i ilegalnim migracija i nastaviti da jačaju zajedničku borbu protiv tih prijetnji.

„Dogovorili smo da će se nastaviti praksa da naše policije sinhronizovano djeluju i razmjenjuju podatke kako bi organizovane kriminalne grupe i njihove pripadnike što prije uhapsili i izveli pred pravdu“, saopštio je Nuhodžić.

Kako je istakao, to je u ovom trenutku najvažniji zadatak.

Nuhodžić je kazao da zajedničkom komunikacijom, koja će biti još intezivnija, žele da pošalju poruku kriminalcima da će im se suprodstaviti još jače i snažnije.

„Vjerujem da će Crna Gora i Srbija, i njene policije, stati na kraj obračunima organizovanih kriminalnioh grupa. Od države niko nije, ne može i neće biti jači. To je zajednička poruka sa današnjeg sastanka“, rekao je Nuhodžić.

On je kazao da su potpisali sedam sporazuma i dva protokola, kojima se reguliše režim rada svih šest graničnih prelaza, dok se Sporazumom o pograničnom saobraćaju regulišu uslovi i način prelaska granice stanovništva u pograničnim opštinama Crne Gore i Srbije.

Nuhodžić je rekao da su se saglasili da će saradnja ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije biti dodatno unaprijeđena stvaranjem preduslova za uspostavljane zajedničkih graničnih prelaza.

Danas su, kako je naveo Nuhodžić, potpisali dva sporazuma koja već definišu dva granična prelaza.

„Obezbijedićemo uslove da nastavimo sa praksom zajedničkih graničnih prelaza po principu jednog zaustavljanja. To je važno za naše građana i one koji prelaze granicu, zbog zajedničke kontrole i stvaranja povjerenja“, rekao je crnogorski ministar.

Prema njegovim riječima, tim sporazumom je definisano i 21 mjesto za prelaženje državne granice van službeno otvorenih pograničnih prelaza.

„To je važno za naše stanovništvo u pograničnim opštinama Srbije, odnosno Priboja, Sjenice, Tutina i Novog Pazara, a sa crnogorske teritorije Pljevalja, Bijelog Polja, Petnjice i Rožaja“, rekao je Nuhodžić i dodao da će time biti olakšano prelaženje zajedničke granice u cilju svakodnevnih potreba tih ljudi.

On je pohvalio saradnju srpskih i crnogorskih policijskih službenika koji zajedno rade na crnogorskom primorju, navodeći da to povećava stepen sigurnosti turista i potvrđuje prijateljstvo između dvije države.

Stefanović je rekao da je borba protiv organizovanog kriminala jedan od najvažnijih aspekata kojim se policija, uz nadležno tužilaštvo, bavi.

"U toj borbi nemamo drugi izbor nego da pobijedimo i pokažemo građanima Srbije i Crne Gore da zajedničkim radom, jer je ključni dio u tome saradnja i razmjena informacija, možemo da dovedemo do sloma organizovanog kriminala i hapšenja organizatora ili izvršioca nekih od najtežih krivičnih djela“, poručio je Stefanović.

On je kazao da su pripadnici MUP-a Srbije i policije zadovoljni saradnjom sa kolegama iz Crne Gore.

Stefanović je naveo da se danas potpisanim sporazumima otklanjaju prepreke za bržu komunikaciju između dvije države.

"Unaprijeđujemo efikasnost rada granične policije i razgovarali smo kako da pojačamo zaplijene narkotika, da i granična policije imaju značajniju ulogu u sprječavanu šverca i kako da zajedničkim radom obeshrabrimo izvršioce krivičnih djela da uopšte pokušavaju da se bave takvim kriminalnim radnjama“, rekao je Stefanović.

Kako je dodao, sa Nuhodžićem je razgovarao i o saradnji i daljem zauzimanju zajedničkih stavova po pitanju migracija.

"Za Srbiju je važno da ima dobre odnose sa Crnom Gorom i po ovom pitanju jer ono ne dotiče samo našu državu, već se tiče čitave Evrope“, istakao je Stefanović.

Bonus video: