Zaštićeni spomenik kulture u sjenci stanova i hotela

Kompanija „Tivat Beach Condos” oglasila prodaju stanova u zaleđu zaštićenog kulturnog dobra palate “Bizanti-Verona” iz 14. vijeka
1096 pregleda 12 komentar(a)
Verona Village, Foto: Tivatbeachcondos.som
Verona Village, Foto: Tivatbeachcondos.som
Ažurirano: 24.05.2018. 18:24h

Pripreme za početak realizacije još jednog više desetina miliona eura vrijednog nekretninskog projekta na obali tivatskog zaliva su počele - kompanija „Tivat Beach Condos“ počela je pretprodaju nekretnina u novom rizortu nazvanom Verona Village, a koji će se graditi na preko pet hektara površine uz obalu mora između Župe i Bonića u Tivtu.

Verona Village po dimenzijama i obimu investicije jedan je od najvećih nekretninskih projekata u Tivtu. Projekat podrazumijeva izgradnju 55.000 kvadratnih metara stanova, apartmana i hotela sa pet zvjezdica, te oko tri hiljade kvadrata komercijalnih sadržaja.

Kompleks, koji je zamišljen u zaleđu starog srednjovjekovnog ljetnjikovca i zaštićenog spomenika kulture, palate Bizanti - Verona, sadržaće sportske terene, jaht-klub sa manjom marinom, restorane, niz trgovinskih, ugostiteljskih i uslužnih objekata, kao i brendirani spa i wellness centar.

Master-plan tog kompleksa podrazumijeva i značajne radove na mijenjaju postojeće obalne linije jer bi se prema projektu, ovdje trebala u kopno, istočno od ljetnjikovca Verona-Bizanti, bukvalno usjeći čitava jedna nova mala uvala. Na njenim obalama oko kojih će ići promenada sa komercijalnim sadržajima, nići će hotel i sedam rezidencijalnih objekata sa stanovima i turističkim apartmanima.

U zgradama od kojih se sada već na tržištu nudi najveća nazvana „Romeo i Julija“, biće studio i jednosobni do petosobni stanovi površine od 20 do 120 kvadrata. Sam srednjevjekovni ljetnjikovac koga će novi veliki objekti bukvalno zasjeniti, kako je zamišljeno, biće sjedište budućeg „Verona jahting i veslačkog kluba“ sa restoranom i barom.

Zapadni dio palate Verona i okolnog zemljišta u vlasništvu je tivatske familije Andrić, odnosno Vuković, dok se istočno krilo ovog objekta koje je u ruševnom stanu vodi na kompaniju MGI iz Budve čiji su osnivači Čedo Gospić i Nenad Maslovar. Na MGI je upisano i preko pet hektara sada neizgrađenog zemljišta u zaleđu istočnog dijela palate, a na kome se planira razvoj kompleksa Verona Village.

Iza tog projekta zvanično stoji kompanija “Tivat Beach Condos” registrovana u Tivtu čiji su osnivači strane državljanke Mirijam Balken i Korin Hičkok. Iz te kompanije najavljuju da će Verona Village postati jedna od novih centralnih tačaka Tivta, te da će novi nekretninski kompleks koji bi trebalo da živi tokom cijele godine, a ne samo u tri mjeseca špica ljetnje sezone, cjenovno biti prilagođen ne samo bogatoj, već i klijenteli iz srednjeg sloja, uključujući i domicilno stanovništvo.

Palata prepoznata kao reprezentativni objekat

Palata Verona-Bizanti podignuta je u 14. vijeku i nalazi se na samoj obali mora na dijelu Tivatskog zaliva između rta Župa i Bonića. Prvobitno je pripadala kotorskoj plemićkoj porodici Bizanti da bi početkom XVIII vijeka prešla u ruke porodice Verona sa Prčanja.

Njen položaj, kao i reprezentativna gradnja sa centralnom kulom i bočnim krilima, pristan za brodove i prostrano imanje u zaleđu sa nekoliko bunara sa slatkom vodom, čine je jednim od najreprezentativnijih sačuvanih objekata srednjevjekovne arhitekture u Tivtu, pa je ovaj gotičko-renesansni objekat i zaštićen kao spomenik kulture.

Bonus video: