NAUČNICI PREDSTAVILI ISTRAŽIVANJE

Kako izbjeći predatora: Mladunci grbavih kitova i njihove majke šapuću jedni drugima?

"Oni (ženke grbavih kitova i njihovi mladunci) ne žele bilo kakve nepoželjne slušaoce", rekla je za Frans pres naučnica Simon Videsen koja je predvodila objavljeno istraživanje
162 pregleda 1 komentar(a)
Grbavi kitovi, Foto: Shutterstock
Grbavi kitovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.02.2019. 20:09h

Mladunci grbavih kitova i njihove majke šapuću jedni drugima kako bi izbjegli potencijalne predatore, objelodanili su danas naučnici do sada nepoznatu tehniku preživljavanja tih životinja.

"Oni (ženke grbavih kitova i njihovi mladunci) ne žele bilo kakve nepoželjne slušaoce", rekla je za Frans pres naučnica Simon Videsen koja je predvodila objavljeno istraživanje.

Kako je navela, potencijalni predatori, kao što je kit ubica, mogu da slušaju njihovu komunikaciju i da na taj način pronađu mladunče.

Kitovi su poznati po glasnim zvucima koje ispuštaju kao poziv drugim pripadnicima svoje vrste, a mužjaci grbavih kitova takođe proizvode zvuke koji odjekuju kako bi privukli ženke tokom sezone parenja, navodi AFP.

Ovo je međutim prvi put da su naučnici primijetili jedinstvenu, intimnu komunikaciju između ženki grbavih kitova i njihovih mladih.

Istraživači iz Danske i Australije pratili su tokom 24 časa osam mladunaca grbavih kitova i dvije majke u jednom zalivu na zapadu Australije i na osnovu uređaja prikačenih na životinje, bilježili su njihov slab zvuk škripanja.

Kako su kazali, "ti signali" su bili tiši od uobičajenih zvukova odraslih grbavih kitova, a otkriveni su tokom plivanja u paru, što ukazuje da diskretan ton pomaže da ostanu zajedno u mračnim vodama dok kitovi ubice vrebaju mladunce.