Gorivo će manje zagađivati okolinu

Naftne kompanije najavile proizvodnju sirovina sa niskim sadržajem ugljendioksida, očekuju podršku EU
59 pregleda 2 komentar(a)
konferencija, Sofija, Foto: Helenik Petroleum
konferencija, Sofija, Foto: Helenik Petroleum
Ažurirano: 24.04.2018. 15:13h

Cilj evropskih kompanija koje se bave naftnom industrijom je da u narednom periodu koriste nove vrste sirovina kako bi obezbijedile vozačima goriva sa niskim sadržajem ugljendioksida i druge proizvode koji su neophodni tržištu.

To je istaknuto na dvodnevnoj konferenciji u Sofiji, gdje se govorilo o strategiji te industrije za period do 2050. godine. Skup je održan prošle sedmice. Delagacija crnogorskih novinara je prisustvovala na poziv grčke Helenik Petroleum grupe, vlasnika crnogorske kompanije Jugopetrol.

Direktor udruženja “Fuels Europe” (koje okuplja 41 kompaniju koje se bave proivodnjom goriva) Jon Kuper je kazao da je potražnja za tečnim gorivima na globalnom nivou u porastu, a da su istovremeno klimatske promjene ozbiljan problem, te da udruženje koje predstavlja može dati doprinos rješenju problema tako što će početi da koristi nove vrste sirovina.

“Tečna goriva nastaviće da se koriste.Prema našoj viziji, građani Evrope i kompanije biće snabdijevani tečnim gorivima i proizvodima čiji će se sadržaj ugljendioksida postepeno smanjivati, a koji se koriste u sve više efikasnijim vozilima. Vjerujemo da će rafinerije i dalje biti biti u samom sjedištu procesa proizvodnje goriva u Evropi”, kazao je Kuper.

On je naglasio da je za ostvarenje tog cilja važno da budu integrisani u strategiju EU za industriju i tehnologiju i da donosioci odluka uvaže i njihove stavove. Kupoper je dodao da su započeli razgovore sa donosiocima važnih politika na državnom nivou i da je plan da proizvode i biogoriva.

Bonus video: