Ilegalan smještaj u Podgorici kontroliše mali broj inspektora

Lokalna samouprava je, od kraja aprila, nadležna za primjenu novog Zakona o turizmu i ugostiteljstvu
229 pregleda 0 komentar(a)
stranci, turisti, Foto: Luka Zeković
stranci, turisti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.07.2018. 15:22h

Dok, prema podacima Turističke organizacije Podgorica u glavnom gradu raste broj noćenja turista, iz Komunalne inspekcije Glavnog grada navode da trenutno nemaju dovoljno inspektora koji bi kontrolisali koliko turista boravi u nelegalnom smještaju.

Prema novom Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, koji je na snagu stupio ove godine, kontrola nelegalnog smještaja je prešla u nadležnost lokalnih samouprava.

„Odlukom o organizaciji i načinu rada uprave Glavnog grada, koja je stupila na snagu krajem aprila mjeseca 2018. godine, Komunalnoj inspekciji su preneseni poslovi iz Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, te su ovlašćeni inspektori Komunalne inspekcije relativno skoro otpočeli sa primjenom zakona o turizmu“, saopštio je načelnik Komunalne inspekcije Glavnog grada Miloš Novović.

Postupajući u skladu sa novim propisima, nadležni inspektori su reagovali na dvije prijave do sada.

„Komunalnoj inspekciji su u proteklom periodu pristigle dvije prijave u vezi sa nelegalnim izdavanjem smještaja na teritoriji glavnog grada Podgorice, koje su trenutno u obradi i ukoliko inspektor konstatuje nepravilnosti na terenu, preduzeće zakonom propisane mjere na otklanjanju istih“, kazao je Novović.

Iz TO Podgorica saopšteno je ranije da je Podgorica iz godine u godinu sve posjećenija i da bilježi sve veći broj noćenja turista.

Prema zvaničnim podacima, u prvih pet mjeseci ove godine, Podgoricu je posjetilo oko 55.000 turista, što je, saopšteno je iz Turističke organizacije glavnog grada, za 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine koja je bila rekordna. U ovom periodu je bilo i noćenja više za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Na brojnim internet stranicama i u oglasima u štampi mogu se dobiti informacije o izdavanju stanova, apartmana i soba u gradu, a sve više ima onih koji se izdaju na dan ili više.

Stanovi se, u zavisnosti od lokacije, veličine i opremljenosti, za dan izdaju između 15 i 100, dok je u prosjeku cijena boravka u stanu između 30 i 40 eura.

Iz Komunalne inspekcije ističu da će pojačati kontrole u ovoj oblasti.

“Komunalna inspekcija će u narednom periodu intenzivirati rad u oblasti turizma i ugostiteljstva, u skladu sa raspoloživim brojem inspektora, kojih trenutno nema u dovoljnom broju”, istakao je Novović.

Bonus video: