"Favorit" postigao novi rekord regate

Jedriličare je pratio dobar vjetar, oštrijal jačine 15 do 20 čvorova, sunce i dobra sportska atmosfera
115 pregleda 0 komentar(a)
regata Tivat, Foto: JK Delfin
regata Tivat, Foto: JK Delfin
Ažurirano: 22.04.2018. 15:44h

Dvanaesta po redu Tivatska regatta - UNA Montenegro Cup, vožena je u subotu u akvatoruijumu Tivatskog zaliva, u organizaciji ovdašnjeg JK Delfin i kompanije “Una Montenegro” iz Tivta.

Jedriličare je pratio dobar vjetar, oštrijal jačine 15 do 20 čvorova, sunce i dobra sportska atmosfera.

Na glavnoj navigacijskoj ruti nadmetala se 31 jedrilica, klasifikovane u 7 različitih klasa. Jedrilice u klasi Optimist i Laser uveličale su ovaj pravi festival jedrenja u Tivatskom zalivu. Jedrlica “Favorit” sa skiperom Maksimom Nemčenkom buila je najbrža je jedrilica ove godine .

„Favorit“ je navigacijsku rutu od Ponte Seljanova, do ostrva Gospa od zdravlja, potom kroz tjesnac Ralo, kroz tehsnac Verige, do pereaših ostrva i nazad do Ponte Seljanova, odjedrio za jedan sat 51 minut i 22 sekunde i tako postigao novi rekord. Pripao im je pehar za prvo mjesto u klasi 7, u kojoj se nadmeću jedrilice dužine preko 12 metara i kojoj je bila najveća konkurencija, ukupno 10 brodva.

Drugo mjesto u klasi osvojio je skiper Denis Aksenov, jedrilica „Amerigo“ a treće skiper Oleg Smirnov i jedrilica „Christoforo“, tim Sail Band.

U klasi 6 nabrži je bio skiper Marko Radonjić, jedrilica „Vesna“ iz JK Lahor, drugo mjesto osvojio je Aleksandar Milivojević i jedrilica “Settimo Cello” za JK Porto Montenegro i treće mjesto skiper Predrag Lešić za JK Delfin, jedrilica „Lambada“.

U klasi 5 trijumfovao je skiper Frano Tripović iz JK Delfin i jedrilica “Sinji Galeb”, a odmah iza njega skiper Miodrag Milić na brodu „Vega“ takođe za JK Delfin.

Treće mjesto osvojio je skiper Marijan Milošević, jedrilica „Amaya“. Skiper Jandrić Aleksandar, jedrilica „Stara“ osvojio je prvo mjesto u klasi 3. u nadmetanju protiv skipera Zvonimira Grabića, na jedrilici „Gušt“, kome je pripalo srebro.

Veliku pažnju privuklo je nadmetanje u klasi J70. Flotom svih sedam jedrilica JK Porto Montenegra, upravljale su četiri domaće i tri međunarodne posade. Prvo mjesto osvojio je skiper Gleb Shatkov, klub Good Straem Team, drugo mjesto skiper Robert Farkaš, JK Delfin i treći je bio Yuri Abramkin iz JK Porto Montenegro. Toni Belan je pobjednik klase Hobie Cat, a drugoplasirani je bio Goran Blagojević. Miroslav Orlov bio je jedini učesnik u klasi ojedrenih barki, te je njegova „Šajka“ dobila posebno priznanje za učešće.

U klasi Optimist prvo mjesto u generalnom poretku izborio je Nikola Golubović, drugo Pavle Musić obojica iz JK Delfin, a treće Vasilije Medigo Garić, JK Jugole Grakalić. U konkurenciji do 12 godina prvi je Musić, drugi Vasilije Kurbanović i treći Marko Ljubojević, svi iz JK Delfin. Nina Strahinja iz JK Lahor prva je u konkurenciji djevojčica. Sara Paspalj je druga i Jana Jakšić je treća, obije iz JK Jugole Grakalić.

Stefan Anđelić osvojio je prvo mjesto u klasi Laser 4.7, drugi je Danilo Jončić a treće mjesto izborila Josipa Čelanović, svi iz JK Delfin. Nagrade su dodijelili Gabriela Glavočić, direktorka TO Tivat, veterani JK Delfina koji su kroz vrijeme i generacije, svako na svoj način doprinjeli radu i razvoju JK Delfina, Boris Pean, Branko Krstović, Mirko Sorić, Vasko Vuković i Dejan Mršić.

Najmlađim učesnicima nagrade su dodijelili članovi klubaTribelan, Ilija, Niko i Miho Belan, koji već godinama doprinose očuvanju tradicije jedrenja u Boki.

Bonus video: