Ovo su najstarije životinje na svijetu

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Nature Ecology Evolutio
93 pregleda 2 komentar(a)
meduze, Foto: Shutterstock.com
meduze, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.04.2017. 17:53h

Posljednjih deset godina zoolozi se spore oko toga jesu li sunđeri ili meduze najstarije životinje na svijetu, a američki naučnici, primjenjujući nove metode zaključili su da je čast pripala meduzama.

Tim evolucionih biologa sa univerziteta Vanderbilt i Viskonsin-Madison razvio je novi pristup sa ciljem rješavanja toga spora, a prevagu su odnijele meduze.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Ecology & Evolution, prenosi Hina.

Gotovo jedan vijek životinjsko stablo organizovano je na temelju naučnih saznanja o složenosti raznih organizama i zbog jednostavnosti njihovog organizma vjerovalo se da su sunđeri najstarije. Ali, otkriće DNK promijenilo je shvatanja i evolucioni biolozi počeli su da primjenjuju to znanje kako bi odredili odnose u evoluciji pa su stvorili područje filogeneze.

U većini slučajeva proučavanja DNK pomoglo je u razjašnjavanju tih odnosa. Godine 2008. jedno od prvih filogenijskih istraživanja utvrdilo je da su meduze najstarija bića životinjskog carstva a ne sunđeri.

"Sadašnje metode nalažu da se prikupi ogromna količina genetskih podataka koji se analiziraju i na osnovu zaključaka se uspostave odnosi", kaže profesor Antonis Rokas sa Vanderbilta koji je učestvovao u razvoju novog naučnog pristupa.

Takođe, sadašnje metode dovele su do nesumnjivog zaključaka u najvećem broju slučajeva, a Rokas i njegov tim koncentrisali su se na slučajeve čiji su rezultati bili kontradiktorni od kojih se sedam odnosilo na životinje, pet na biljke i šest na gljive.

Željeli su da utvrde razlog kontradikcija pa su uporedili pojedinačne gene "suparnika" na životinjskom filogenetskom stablu sa genima njihovih "srodnika" i utvrdili da su se meduze ranije izdvojile od sunđera.

Bonus video: