Tivat: O DUP-u centra preko vikenda i praznika

Sekretarijat je obavještenje o početku javne rasprave o novom planskom dokumentu na sajtu Opštine objavio u petak 27. aprila, pred vikend i prvomajske praznike
453 pregleda 2 komentar(a)
Tivat, Foto: Darko Vrcan
Tivat, Foto: Darko Vrcan
Ažurirano: 15.02.2020. 15:21h

Javna rasprava o novom DUP-u „Tivat – centar“ koju je priredio Sekretarijat za uređenje prostora i izgradnju objekata Opštije Tivat završava se u petak, a da praktično taj postupak nije ni održan.

Naime, Sekretarijat je obavještenje o početku javne rasprave o novom planskom dokumentu koji reguliše kako će ubuduće izgledati centar Tivta, na sajtu Opštine objavio u petak 27. aprila, pred vikend i prvomajske praznike.

Građane su obavijestili da uvid u novi DUP, osim na sajtu Opštine, mogu obaviti „svakog radnog dana u vremenu od 8 do 11 časova“ do petka, 4. maja u prostorijama Sekretarijata za uređenje prostora i izgradnju objekata, pa ispada da su umjesto osam dana koliko formalno traje postupak javne rasprave, Tivćani imali upola kraće vremena da se uz eventualnu asistenciju nekog od činovnika sekretarijata kojim rukovodi Tamara Furtula (DPS) upoznaju sa novim planskim dokumentom.

Još interesantnije je to što u sklopu javne rasprave neće biti održan uobičajeni okrugli sto na kojem obrađivač građanima predstavlja plansko riješenje, a oni bivaju u prilici da na licu mjesta, neposredno izlože svoje impresije i primjedbe na plan.

Inače, novi DUP „Tivat-centar“ za period do 2020. godine, obuhvata površinu od 31,65 hektara u samom srcu Tivta, a radi se na osnovu odluke o njegovoj izradi koju je 19. decembra prošle godine donijela gradonačelnica dr Snežana Matijević (DPS).

Obrađivač novog DUP-a je Republički zavod za urbanizam i projektovanje iz Podgorice, čiji je vlasnik biznismen Aco Đukanović, a plan se donosi „po posebnom postupku u skladu sa članom 162c Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata“.

Novi DUP predviđa da se na 324.746 kvadrata povšine njegovog zahvata može izgraditi ukupno 247.434 kvadrata bruto-površine objekata sa indeksom zauzetosti od 0,40 i indeksom izgrađenosti od 0,85.

Namjena površina je stanovanje veće i srednje gustine, centralne djelatnosti, turizam, školstvo, kultura i vjerski objekti.

Bonus video: