Otvorena restaurirana glavna Gradska vrata u Kotoru: Prvi korak ka vraćanju starog sjaja

Tokom restaruracije, Vratima od mora nije mijenjan aktuelni izgled koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata
476 pregleda 14 komentar(a)
Gradska vrata, Kotor, Foto: Siniša Luković
Gradska vrata, Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.05.2018. 11:54h

Ovaj i ovakvi projekti doprinose ne samo međusobnoj saradnji Crne Gore i Italije, već i očuvanju onoga što je zajedničko kulturno nasleđe na ovim prostorima. Opština Kotor i ja lično uvijek ćemo biti otvoreni prema ovakvim inicijativama i tome da na što je moguće bolji način podržimo i podupremo svaki projekat koji će doprinijeti očuvanju kulturne baštine Kotora. Nadam se da će restauracija glavnih gradskih vrata biti samo prvi korak u restauraciji onoga što je duh, i mogu reći, slava ovog grada“, kazao je kotorski gradonačelnik Vladimir Jokić, skidajući zavjesu sa restauriranih glavnih gradskih, odnosno tzv. Vrata od mora na Starom gradu.

Na kotorskim glavnim gradskim vratima, kao i na južnim Vratima od Gurdića i sjevernim Vratima od Škurde, početkom marta počela je konzervacija i restauracija u smislu čišćenja kamena, fuga i oštećenja.

Riječ je o projektu za čije finansiranje je Zajednica Italijana u Kotoru preko italijanske regije Veneto, obezbijedila sredstva u iznosu od 78.000 eura. Od toga je italijanska strana participirala sa oko 63 hiljade, a Opština Kotor sa oko 15 hiljada eura.

Projekat su podržale i Abasada Italije u Crnoj Giori i italijanska kompanija “Pizzaroti” koja radi na nekoliko građevinskih projekata na Crnogorskom primorju, a sve je obavljeno pod nadzorom stručnjaka Centra za aerhologiju i konzervaciju Crne Gore.

Glavni izvođač radova bila je specijalizovana italijanska kompanija “Laira” iz Padove. Tokom restaruracije, Vratima od mora nije mijenjan aktuelni izgled koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata, ali su na očišćenoj i saniranoj kamenoj podlozi sada jasno prepoznatljive siluete dva grifona, te grba Carevine i Kraljevine Austro-Ugarske koji su na kapitelu iznad vrata stajali tokom 19. početka 20. vijeka.

O realizaciji projekta govorio je predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore, arhitekta Aleksandar Deder koji je najavio da će restaurirana Vrata od Gurdića i Vrata od Škurde biti inaugurisana 9.juna.

“Ovaj partnerski projekat sigurno otvara vrata za nove zajedničke nastupe Opštine Kotor i regije Veneto, a koja svake godine izdvaja značajne sume novca za obnovu i zaštitu svoje kulturne baštine na obalama Jadrana", poručio je Dender.

Arhitekta- konzervator iz Padove Adelmo Lazari koji je radio na ovom projektu, kazao je da su sve aktivosti sprovedene protekla skoro tri mjeseca, snimane video kamerom i da će od tog materijala biti napravljenposeban dokumentarni film, dok je zamjennica ambasadora Italije u Crnoj Gori Antonela Fontana, zahvalila svima koji su bili uključeni u ovaj projekat.

“Posebno zahvaljujem regiji Veneto koja nastavlja da investira u svoje kulturno nasljeđe ovdje u Boki Kotorskoj, održavaći na taj način ovu izuzetno jaku, vjekovnu i važnu vezu između Boke i Venecije. Zahvaljujući tome, možemo i danas da osjetimo duh Venecije i Serenisime ovdje u Boki”, kazala je Fontana.

Bonus video: