Čardak ni na nebu ni na zemlji: Neobičan projekat njujorške firme

"S obzirom na novu tipologiju tornja koji visi u vazduhu, on bi se mogao proizvesti bilo gdje na svijetu i transportovati na finalnu lokaciju",
130 pregleda 0 komentar(a)
Analema toranj, Foto: Screenshot (YouTube)
Analema toranj, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 31.03.2017. 09:39h

Njujorška arhitektonska firma kreirala je dizajn najvisočije svjetske zgrade koju su nazvali Analema Tower.

Ono što je međutim još neobičnije jeste što bi neboder "visio" iz neba dok je kablovima zakačen za asteroid.

"Analema okreće tradicionalni dijagram temelja koji su vezani za tlo, već bi se bazirao na temeljima u vazduhu, po sistemu koji se naziva Univerzalni orbitalni sistem podrške", navodi se u saopštenju firme Clouds Architecture Office.

Oni predlažu da se u orbitu iznad Zemlje smjesti veliki asteroid, a da bi kabl izuzetne snage bio spušten ka površini Zemlje sa koje bi se potom podigla velika zgrada.

"S obzirom na novu tipologiju tornja koji visi u vazduhu, on bi se mogao proizvesti bilo gdje na svijetu i transportovati na finalnu lokaciju", navode arhitekte.

Zbog toga bi vjerovatno zgrada bila izgrađena na nebu iznad Dubaija, jer kompanija navodi da su tamo najveći svjetski specijalisti za visoke zgrade, koji koštaju petinu manje nego u Njujorku. Onda bi izgrađenu zgradu preselili upravo u Njujorku.

Biznis dio zgrade bi bio na njenom donjem dijelu, dok bi prostorije spavanje bile otprilike na dvije trećine do vrha. Ostale aktivnosti su raspršene po vrhovima zgrade.

"Veličina i oblik prozora se mijenja sa visinom zbog pritiska i temperaturnih razlika. Dnevna svjetlost traje 40 minuta duže na vrhovima tornja zbog zakrivljenosti Zemlje.

Naravno, zgrada bi zbog svoje postavke se kretala sve vrijeme, najsporije na vrhu, a čitav krug bi trajao upravo 24 sata, i od Njujorka bi išao preko čitave istočne obale SAD, Kube, Ekvadora i Perua.

Pitanje je naravno, koliko bi ovakav projekat koštao i ko bi želio da živi u zgradi odakle je jedino moguće izaći padobranom.

Bonus video: