Kada kinete gubite kontrolu nad vozilom

Osobe koje su preosjetljive na polen treba da uzimaju ljekove koji regulišu i smanjuju hiperreaktivnost Proljeće donosi dosta polena
173 pregleda 4 komentar(a)
Polen, bezbjednost u saobraćaju, Foto: Saša Marković
Polen, bezbjednost u saobraćaju, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 28.03.2017. 17:33h

Proljeće je doba kome se mnogi raduju, ali ne i oni koji pate od alergija na polen. Vozačima ova boljka ne predstavlja samo smetnju, već dovodi i do rizika po bezbjednost saobraćaja, kaže dr Radoš Zečević, dermatovenerolog. Na primjer, ako kinete dok vozite brzinom od 80 km/h, preći ćete oko 15 metara potpuno zatvorenih očiju.

“Za vozača koji ima neku od polenskih ili drugih inhalatornih alergija vožnja u ovom periodu godine zaista može da bude značajan problem“, kaže dr Zečević. „Situacija kada čovjek kine u toku vožnje zaista je rizična jer on tada refleksno zarvara i oči i sigurno nije u stanju da kontroliše vozilo u određenom vremenskom periodu, a taj djelić sekunde može da bude koban“, kaže on. “Osobe koje su preosjetljive na polen ili neki od drugih inhalatornih alegrena treba da uzimaju ljekove koji regulišu i smanjuju tu hiperreaktivnost“.

Srećom, kaže Zečević, posljednjih desetak godina imamo na raspolaganju više efikasnih ljekova protiv alergije koji ne rezultiraju sedacijom.

„Ranije kad smo davali ljudima ljekove za alergiju uvijek bi morali da napišemo da se zabranjuje upravljanje motornim vozilom ili mašinama. Sad to više nije slučaj, kada da se radi o posljednjoj generaciji tih nesedirajućih antihistaminika“, objašnjava Zečević. „Ti ljekovi su bezbjedni, mogu da se uzimaju kontinuirano kroz duži vremenski period i to je nešto što svodi na minimum opaasnost u toku vožnje“.

Pored tretmana ljekovima, vozači mogu da urade nešto i po pitanju ambijenta u vozilu, to jest da na svaki mogući način spriječe prodor polena u kabinu.

„Treba imati u vidu da su savremeni automobili opremljeni klima uređajima i da imaju odgovarajuće polenske filtere koji treba da se mijenjaju prema preporuci proizvođača, i vrlo je važno da se to redovno mijenja. S vremena na vrijeme treba da se opere i dezinfikuje klima, jer to obezbjeđuje da vazduh koji dolazi u unutrašnjost vozila bude maksimalno očišćen odnosno da bude što manje tih alergena koji mogu dovesti do alergijske reakcije“, priča Zečević.

Osim zamjene filtera klime, poželjno je dobro očistiti i presvlake u vozilu, a kada prolazite kroz predjele zasićene polenom bilo bi dobro i da uključite recirkulaciju vazduha u vozilu. Naravno, uvijek vozite sa zatvorenim prozorima.

„Nije logično da preko klima uređaja u kabinu uvodite prečišćeni vazduh, a sa druge strane da otvorite prozore. Posebno ako vozite kroz Crnu Goru u kojoj putevi prolaze kroz livade i šume prepune polena raznih biljaka“, kaže Zečević.

Bonus video: