Herceg Novi: Akcija čišćenja karaule Grab i okruženja puta od Kamenog ka Ublima

"Prilikom zajedničkog čišćenja okruženja puta, tokom petosatnog rada sakupljeno je 15-ak vreća otpada, pretežno plastike i limenki, pa je sada vizuelni utisak prilikom prolaska ovim dijelom hercegnovskog zaleđa daleko bolji. Na svima nama, građanima, je da ovo stanje takvim održavamo i na dalje, ne zagađujući okolinu", saopštili su organizatori
181 pregleda 2 komentar(a)
Čišćenje karaule Grab, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Čišćenje karaule Grab, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.04.2018. 07:59h

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, preduzeće "Čistoća", Planinarski klub "Subra" i brojni volonteri, obilježili su 22. april, Međunarodni dan planete Zemlje, kroz akcije uređenja austrougarske karaule Grab i čišćenja okruženja puta od Kamenog ka Ublima u Herceg Novom.

Zajednička poruka na kraju uspješno izvedenih programa je: "Naša iskazana volja, rad i trud imaju punog smisla samo u sadejstvu sa širom zajednicom koja bi trebala da ima još više razumijevanja za prirodu, za Orjen, kao vrijednost koju svi zajedno trebamo čuvati i pažljivo koristiti".

"Prilikom zajedničkog čišćenja okruženja puta, tokom petosatnog rada sakupljeno je 15-ak vreća otpada, pretežno plastike i limenki, pa je sada vizuelni utisak prilikom prolaska ovim dijelom hercegnovskog zaleđa daleko bolji. Na svima nama, građanima, je da ovo stanje takvim održavamo i na dalje, ne zagađujući okolinu", saopštili su organizatori.

Oni su objasnili da u unutrašnjosti masiva, van puteva, otpada skoro i da nema, tako da je u akciji kod karaule Grab urađeno rasčišćavanje pristupne staze od planinarskog doma "Za Vratlom" (uklanjanje vegetacije i remarkiranje), ali izvedeni su i prvi radovi u posljednjih 100 godina na očuvanju graditeljskog kompleksa ove isturene karaule, smještene na 1.383 metra visokom vrhu.

"Složno, radom volontera, za nekoliko sati prezidani su djelovi urušenog suhozida, staze i stepenice, a masivna spomen-ploča iz 1882. godine je podignuta iz obrušene gomile kamena, i ponovo postavljena na vidno mjesto i zaštićena od daljnjeg propadanja. Na taj način je zaustavljen dugotrajni proces prirodne destrukcije ove odbrambene strukture, podignute u surovom okruženju orjenskog krša prije 136 godina. Ovdje ostvarena simbioza divlje prirode i graditeljske (vojne) ostavštine jednog burnog istorijskog perioda, stvara odlične pretpostavke za uvrštenje Graba u nezaobilazno odredište pri posjeti južnog dijela masiva Orjena", poručili su organizatori.

Galerija

Bonus video: