Drljević: Uvažiću i razmotriti svaki predlog civilnog sektora u procesu EU integracije

Drljević je ocijenio da su predstavnici civilnog društva tokom prethodnog perioda dali značajan doprinos radu radnih grupa, kao i u pripremi strateških dokumenata
77 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Drljević NVO, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Drljević NVO, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.05.2019. 14:11h

Civilno društvo je svojim znanjem i iskustvom dalo snažan doprinos procesu evropske integracije Crne Gore i očekujemo njihovo aktivno partnersko učešće i u narednom periodu, ocijenio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević na prvom sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Kako je saopšteno iz Vlade, cilj prvog sastanka glavnog pregovarača sa predstavnicima NVO bio je razgovor o dosadašnjim učincima u pregovaračkom procesu, ulozi i uključenosti nevladinih organizacija, te potrebi intenziviranja i unapređenja saradnje u narednom periodu.

Drljević je, kako se navodi, istakao da prepoznaje ulogu i kapacitete civilnog sektora u pregovaračkom procesu. Podsjetio je da je saradnja Vlade i civilnog sektora u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji posebno ojačana kroz učešće njihovih predstavnika u radnim grupama za pripremu pregovora, ali i drugih tijela formiranih s ciljem izrade i praćenja određenih politika.

„Veoma vrednujemo ono što rade nevladine organizacije na polju evropske integracije. Svjesni smo da je za mnoge stvari potrebno vrijeme. Na zajedničkom smo zadatku, kako bi širili dobre ideje i zajedno došli do cilja. Važno je da postoji dobra volja sa obje strane za unapređenje saradnje, a nevladine organizacije mogu računati na moju otvorenost i uvažavanje svakog njihovog predloga“, poručio je glavni pregovarač.

Drljević je ocijenio da su predstavnici civilnog društva tokom prethodnog perioda dali značajan doprinos radu radnih grupa, kao i u pripremi strateških dokumenata, izrazivši očekivanje da će partnerski odnos biti dodatno osnažen u narednoj fazi pregovora.

"Predstavnici nevladinih organizacija su ukazali na spremnost da nastave da doprinose procesu pristupanja, ali i na potrebu za većom transparentnošću rada pregovaračke strukture, posebno u pogledu objavljivanja dokumenata iz pregovaračkog procesa. Predložili su uvođenje statusa posmatrača u radnim grupama za predstavnike nevladinih organizacija, kao dodatnog mehanizma njihove uključenosti i doprinosa procesu. Ukazali su i na potrebu revidiranja akcionih planova za 23. i 24. poglavlje. Predstavnici nevladinih organizacija pozdravili su inicijativu glavnog pregovarača za održavanje sastanka i intenziviranje dijaloga, ukazavši da bi to trebalo da bude praksa na nivou cijele pregovaračke strukture", stoji u saopštenju Vlade.

Učesnici sastanka su, kako se navodi, zajednički ocijenili da je prostor za saradnju veliki i da partnerski odnos mora biti zasnovan na povjerenju i komunikaciji, što je preduslov razvoja i napretka u pristupanju EU.

Preporučujemo za Vas