Đacima poručeno da odmah prijavljuju vršnjačko nasilje

Posebna poruka je upućena roditeljima đaka, da posvete više pažnje djeci i njihovim problemima, a takođe da im svojim ponašanjem budu primjer kako da se razvijaju u zdrave ličnosti
149 pregleda 0 komentar(a)
Bar vršnjačko nasilje, Foto: Radomir Petrić
Bar vršnjačko nasilje, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 20.11.2018. 14:32h

Povodom Svjetskog dana djeteta, službenici Centra bezbjednosti Bar održali su danas predavanja o prevenciji vršnjačkog nasilja u osnovnim školama „Jugoslavija“ i „Blažo Jokov Orlandić“.

Inspektorka za maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici Alma Hot i pomoćnik komandira stanice policije Damir Mujević učenike su upoznali sa vidovima vršnjačkog nasilja, od fizičkog i psihičkog, do ekonomskog - iznuđivanja novca, garderobe...

Oni su posebnu pažnju posvetili i prijetnjama koje vrebaju učenike sa interneta i prekodruštvenih mreža, i poručili im da odmah prijave svaki vid nasilja koji uoče,ili pretrpe.

Posebna poruka je upućena i roditeljima đaka, da posvete više pažnje djeci i njihovim problemima, a takođe da im svojim ponašanjem budu primjer kako da se razvijaju u zdrave ličnosti.

Profil nasilnika u ovom uzrastu predstavljen je primjerima osoba koje žele da su dominantne u društvu po svaku cijenu, nerijetko i primjenom sile ili uvredama prema drugoj djeci.

Hot i Mujević su „Vijestima“ rekli da u Baru ima više slučajeva prijavljivanja vršnjačkog nasilja, ali da u školskom uzrastu ima, nažalost, i mnogo slučajeva kada se to prećutkuje, pa maltretiranje traje i više godina.

Bonus video: