Crkva iz XVI vijeka u Hotima?

“Najvjerovatnije da je crkva sagrađena u XVI vijeku i da je potpuno razrušena pred kraj XIX vijeka”, kaže Mile Baković
110 pregleda 1 komentar(a)
Ćaf Kiš, arheolozi, Foto: Privatna arhiva
Ćaf Kiš, arheolozi, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 17.03.2017. 07:53h

Centar za konzervaciju i arheologiju počeo je sa arheološkim istraživanjima na lokalitetu Ćaf Kiš u selu Hoti, u Gradskoj opštini Tuzi.

Rukovodilac istraživanja je arheolog Mile Baković, a stručni tim čine četiri arheologa, konzervator, kao i jedan arhitekta.

Baković je kazao da će, u cilju izrade konzervatorskog projekta, biti sprovedeni radovi na ispitivanju arheoloških ostataka ovog objekta, te da je planirano da ih okončaju sredinom aprila ove godine.

„Radi se o ostacima crkve za koju iz malobrojnih pisanih izvora saznajemo da je svojevremeno bila najznačajniji crkveni objekat u oblasti Hoti. Najvjerovatnije da je crkva sagrađena u XVI vijeku i da je potpuno razrušena pred kraj XIX vijeka“, kazao je arheolog Baković.

On je izrazio nadu da će arheološka istraživanja dati dovoljno elemanata koji bi stručnjacima omogućili preciznije određivanje vremena njenog nastanka i trajanja.

„Ostaci crkve su zarasli u bujno rastinje, pa je za sada nemoguće u potpunosti sagledati njene gabarite“, dodao je Baković.

Ipak, na osnovu dosadašnjih istraživanja i podataka, prema riječima Bakovića, može se zaključiti da se radi o jednobrodnoj građevini uz koju se nalazila priprata.

„Još uvijek nije jasno da li je priprata istovremena sa crkvom“, precizirao je Baković.

Oko crkve je bilo formirano groblje i uočavaju se brojne grobne konstrukcije, međutim, još uvijek se ne može preciznije govoriti o vremenu u kojem je groblje bilo aktivno.

„S Obzirom na to da su istraživanja započela tek prije nekoliko dana, nadamo se da ćemo uspjeti da definišemo brojna pitanja u vezi sa hronologijom same crkve i groblja oko nje“, istakao je Baković.

Istraživanja na lokalitetu Ćaf Kiš se sprovode u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu, a novac je obezbijedilo Ministarstvo kulture.

Lokalitet Ćafa Kiš je pod režimom zaštite od 1950. godine i ima status kulturnog dobra, dok se na teritoriji Glavnog grada nalazi ukupno 120 nepokretnih kulturnih dobara.

Bonus video: