Rusija počela da regrutuje prve kosmonaute za Mjesec

Kandidati mogu da se prijave tokom naredna četiri mjeseca i neće biti "nikakve diskriminacije na osnovu boje kože ili pola", rekao je zvaničnik Roskosmosa Sergej Krikalev
66 pregleda 1 komentar(a)
Roskosmos letjelica, Foto: Twitter.com
Roskosmos letjelica, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 14.03.2017. 18:20h

Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je danas da je počela regrutovanje novih kosmonauta i dodala da će izabrani biti prvi koji će hodati po Mjesecu.

Roskosmos traži šest do osam profesionalnih kosmonauta koji će biti piloti novog svemirskog broda "Federacija" i radiće na Međunarodnoj svemirskoj stanici, navela je agencija i dodala da će oni biti prvi iz Rusije koji će hodati po Mjesecu.

Kandidati mogu da se prijave tokom naredna četiri mjeseca i neće biti "nikakve diskriminacije na osnovu boje kože ili pola", rekao je zvaničnik Roskosmosa Sergej Krikalev.

Prema njegovim rečima, kandidati mora da imaju više od 35 godine, visinu od 1,50 do 1,90 metara i težinu koja ne prelazi 90 kilograma.

Neophodno je znanje informatike, engleskog jezika kao i iskustvo u vazduhoplovstu i vazduhoplovnoj industriji.

Rusija planira prve letove za Mjesec do 2031. godine.

Budući kosmonauti treba da budu i strpljivi. Od 30 ruskih astronauta Roskosmosa, 14 nije nikad bilo u svemiru.

Posljednje regrutovanje kosmonauta bilo je 2012.godine.

Svemirski brod "Federacija" će imati prvi probni let do 2021. godine. Taj brod će zamjeniti čuveni Sojuz koji se koristi za prebacivanje svih kosmonauta na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Bonus video: