Program prekogranične saradnje: Potpisan Ugovor o grantu

"Cilj projekta je da se unaprijedi sistem upravljanja otpadom u ciljanim područjima, smanji zagađenje i ojačaju kapaciteti javnih institucija za adekvatno sakupljanje otpada u opštinama Berane i Malesi e Madhe", navodi se u saopstenju
1 komentar(a)
Berane, Foto: Tufik Softić
Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 24.05.2018. 09:52h

U okviru prvog poziva Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020. godine, za čiju je realizaciju opredijeljeno preko 2,7 miliona eura, Opština Berane je potpisala Ugovor o grantu koji se odnosi na realizaciju projekta „Zelena ostrva“.

Kako je saopsteno iz kabineta menadzera Opštine projekat se tiče zaštite životne sredine i realizovaće se u narednih 30 mjeseci. Ukupna vrijednost Ugovora je 469.816,92 eura, a vrijednost donacije iznosi 399.215,22 eura, što je 84,97% od ukupne vrijednosti ugovora.

Na ovom projektu opština Berane je vodeći aplikant, a partneri su opština Malesi e Madhe, VIS Albania i Caritas Montenegro.

"Cilj projekta je da se unaprijedi sistem upravljanja otpadom u ciljanim područjima, smanji zagađenje i ojačaju kapaciteti javnih institucija za adekvatno sakupljanje otpada u opštinama Berane i Malesi e Madhe", navodi se u saopstenju.

Objnjeno je da je prvi poziv za dostavljanje projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020. godine objavljen 2016. godine i na konkurs je pristiglo 86 projektnih prijedloga. Nakon sprovedenog postupka ocjenjivanja projektnih ideja, odobreno je osam projekata, čija je realizacija ocijenjena kao najrelevantnija za ostvarivanje ciljeva navedenog programa, a među njima je i projekat Opštine Berane i partnera.

"Poziv se sprovodi putem indirektnog upravljanja gdje ulogu ugovornog tijela obavlja Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija. Riječ je o prvom pozivu u okviru programa prekogranične saradnje koji će sprovoditi insititucije sistema, u skladu sa pravilima i procedurama propisanim od strane Evropske komisije" - dodaje se u saopstenju

U okviru prvog poziva Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020. godine, za čiju je realizaciju opredijeljeno preko 2,7 miliona eura, Opština Berane je potpisala Ugovor o grantu koji se odnosi na realizaciju projekta „Zelena ostrva“.

"Projekat se tiče zaštite životne sredine i realizovaće se u narednih 30 mjeseci. Ukupna vrijednost Ugovora je 469.816,92 eura, a vrijednost donacije iznosi 399.215,22 eura, što je 84,97% od ukupne vrijednosti ugovora. Na ovom projektu opština Berane je vodeći aplikant, a partneri su opština Malesi e Madhe, VIS Albania i Caritas Montenegro" - kaze se u saopstenju iz kabineta menadzera.

Cilj projekta je, kako se objasnjava, da se unaprijedi sistem upravljanja otpadom u ciljanim područjima, smanji zagađenje i ojačaju kapaciteti javnih institucija za adekvatno sakupljanje otpada u opštinama Berane i Malesi e Madhe.

Navodi se da je prvi poziv za dostavljanje projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020. godine objavljen 2016. godine i na konkurs je pristiglo 86 projektnih prijedloga. Nakon sprovedenog postupka ocjenjivanja projektnih ideja, odobreno je osam projekata, čija je realizacija ocijenjena kao najrelevantnija za ostvarivanje ciljeva navedenog programa, a među njima je i projekat Opštine Berane i partnera.

Opstina Berane ranije je relizovala nekoliko velikih medjugranicnoh projekata kjo su kabinetu menadzera prosle godine donijeli prestiznu nagradu Zajednica opstina Crne Gore.

Bonus video: