Delegacija EU: CGO dodijeljen grant za unapređenje istraživačkih kapaciteta RTCG

"Grant se ostvaruje od februara 2018, nadovezujući se na prethodne projekte medijskog profesionalizma kroz koje je EU pomogla da se uspostavi istraživačku redakciju u okviru javnog servisa"
61 pregleda 1 komentar(a)
novinari, Foto: Shutterstock.com
novinari, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.04.2018. 11:08h

Civilno društvo ima važnu ulogu u profesionalizaciji medija i Evropska unija obezbjeđuje grantove usmjerene na izgradnju kapaciteta medija i pospješivanje njihove profesionalizacije, saopšteno je iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Ističu da smjernice za medije Evropske unije izričito navode partnerstva medija i nevladinih organizacija radi unapređivanja istraživačkog novinarstva na Zapadnom Balkanu.

"U okviru drugog ciklusa Programa medijskog profesionalizma, nevladinoj organizaciji Centar za građansko obrazovanje (CGO) dodijeljen je grant usmjeren na dalje unapređenje istraživačkih kapaciteta RTCG. Grant se ostvaruje od februara 2018, nadovezujući se na prethodne projekte medijskog profesionalizma kroz koje je EU pomogla da se uspostavi istraživačku redakciju u okviru javnog servisa. Uspjeh ovog TV programa finansiranog od strane EU nedavno je dobio priznanje najavom da će primiti naročitu nagradu na prestižnom međunarodnom takmičenju CIRCOM 2018", navodi se u saopštenju Delegacije.

Podsjetili su da je u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2018. godinu ocijenjeno da nije bilo napretka u oblasti slobode govora.

"Izvještaj je naznačio da je nedavno političko miješanje u nacionalni javni servis (RTCG) razlog za ozbiljnu zabrinutost, te da izazovi u razumijevanju same uloge slobodnih medija i dalje postoje", navodi se u saopštenju.

Bonus video: