KOSMODROM BAJKONUR

Ruska letjelica bez posade poletjela za Međunarodnu svemirsku stanicu

Rusija šalje ovakve teretne letjelice ka MSS-u tri puta godišnje. Kada obave svoju misiju one padnu ka Zemlji i sagore u atmosferi iznad Pacifika
0 komentar(a)
Sojuz, Foto: Nasa.gov
Sojuz, Foto: Nasa.gov
Ažurirano: 22.02.2017. 08:27h

Ruska teretna svemirska letjelica bez posade uspješno je poletjela danas za Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Raketa Sojuz sa svemirskim brodom Progres MS-05 poletjela je kako je predviđeno danas u 11.58 po lokalnom vremenu (6.58 po centralnoevropskom vremenu).

Ova misija uslijedila je poslije neuspjelog lansiranja prethodne letjelice Progres, 1. decembra prošle godine, koja se srušila manje od sedam minuta po polijetanju a zapaljeni ostaci pali su na rijetko naseljene oblasti u južnom Sibiru blizu granice s Mongolijom.

Zvanična ruska istraga zaključila je da se neuspjelo lansiranje dogodilo usljed greške u proizvodnji u Sojuzovom motoru.

Prije današnjeg polijetanja izvršene su detaljne probe motora i sprovedena sveobuhvatna provjera proizvodnih instalacija.

Rusija šalje ovakve teretne letjelice ka MSS-u tri puta godišnje. Kada obave svoju misiju one padnu ka Zemlji i sagore u atmosferi iznad Pacifika.