Koliko smo digitalni: CG ima najmanji procenat aktivnih korisnika interneta u regionu

Crna Gora i dalje drži rekord kada je u pitanju penetracija mobilne telefonije (broj aktivnih SIM karticu u odnosu na ukupan broj stanovnika) - 161% (1,01 milion aktivnih SIM kartica)
176 pregleda 9 komentar(a)
Crna Gora, internet, Foto: Shutterstock
Crna Gora, internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2017. 11:52h

Crna Gora ima najmanju internet penetraciju u regionu – 65 odsto (404 hiljade), što je 11 odsto niže od evropskog prosjeka, koji iznosi 76 odsto, objavljeno je na stranici Digitalizuj.me.

Podaci su dio izvještaja Simona Kempa, konsultanta u marketinškoj agenciji We Are Social. Izvještaj, pored ostalog, obuhvata detaljne analize 30 najvećih ekonomija svijeta, ali i najvažnije pokazatelje za 239 država, među kojima je i Crna Gora.

Najveću internet penetraciju u regionu ima Kosovo, gdje 81 odsto populacije aktivno koristi internet. Slijede Hrvatska (75 odsto), Slovenija (73 odsto), Makedonija (70%), Bosna i Hercegovina (69%). Na začelju liste, uz Crnu Goru, nalazi se Srbija, sa 65% internet penetracije.

Uprkos najmanjoj internet penetraciji u regionu, Crna Gora ima najveću penetraciju društvenih medija u regionu, odnosno broj aktivnih korisnika društvenih medija u odnosu na ukupan broj stanovnika – 56 odsto (350 hiljada korisnika). Ta brojka Crnu Goru stavlja daleko iznad evropskog prosjeka (49%), iznad kojeg su i Makedonija (53%) i Kosovo (51%). Slijede Hrvatska sa 47%, Slovenija sa 46% i Bosna i Hercegovina sa 45%. Na dnu liste je Srbija, sa penetracijom društvenih medija od svega 39%.

Crna Gora i dalje drži rekord kada je u pitanju penetracija mobilne telefonije (broj aktivnih SIM karticu u odnosu na ukupan broj stanovnika) - 161% (1,01 milion aktivnih SIM kartica).

Ostale države iz regiona su značajno ispod evropskog prosjeka, koji iznosi 131 odsto: Hrvatska i Makedonija imaju penetraciju od 113%, Slovenija 108%, a Srbija 108%. Kosovo sa 94% i Bosna i Hercegovina sa 90% su jedine dvije države u regionu koje imaju više stanovnika nego aktivnih SIM kartica.

U izvještaju su navedeni i podaci o broju onih koji pametne telefone koriste za komunikaciju putem Interneta, odnosno onih koji društvenim medijima pristupaju putem mobilnih uređaja. Crna Gora sa 46% (290 hiljada) ponovo premašuje evropski prosjek.

Facebook u Crnoj Gori svakodnevno koristi 69 odsto korisnika.

“Iako se Crna Gora i države regiona nalaze iznad svjetskog prosjeka kada je u pitanju stepen upotrebe digitalnih tehnologija, kada uporedimo situaciju u regionu sa evropskim prosjekom, dolazimo do zaključka da, uglavnom, kaskamo u usvajanju digitalnih tehnologija kada su države Starog kontinenta u pitanju”, navodi se na stranici Digitalizuj.me.

Autor dodaje da “digitalne tehnologije nisu naša budućnost... već naša sadašnjost”, ted a ono što sada vidimo “nije ni djelić onoga što će nam digitalne tehnologije omogućiti u narednih 20 godina”.

Bonus video: