Sud naložio da Branku Bošnjak vrate na posao u Rektorat UCG

Sudija Dragan Babović naveo je u presudi da zaposleni treba da zna razloge za premještaj
572 pregleda 0 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Savo Prelević
Branka Bošnjak, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.04.2018. 05:52h

Univerzitet Crne Gore mora službenicu Rektorata Branku Bošnjak vratiti na radno mjesto, odlučio je Osnovni sud u Podgorici.

Time se, stoji u odluci sudije Dragana Babovića, poništava njen ugovor o radu, kojim je prije dvije godine nezakonito premještena na Metalurško-tehnološki fakultet.

UCG je Bošnjak, nakon isteka mirovanja prava iz radnog odnosa nakon poslaničke funkcije, izmjestio iz Rektorata sa pozicije savjetnika rektora na Metarulški fakultet.

Zbog toga je, između ostalog, dvije godine primala manju platu u odnosu na onu koju je imala prije funkcije poslanika.

Bošnjak je ocijenila da se radi o političkom progonu i najavljuje nove tužbe po pravosnažnosti ove.

„Vjerovatno ću se odlučiti i da podnesem tužbu za političku diskriminaciju, jer je ovo tipičan primjer, a ova presuda će biti samo dokaz više u tom postupku. To radim radi svog digniteta i kao za nauk da ovakve stvari ne smiju da se dešavaju na Univerzitetu, koji bi trebalo da bude arena za sučeljavanje različitih stavova i to bi mu dalo draž. Ali, očigledno da sadašnjem menadžmentu prija jednoumlje i da polako pretvaraju Univerzitet u policijsku ispostavu vlade“, kazala je Bošnjak „Vijestima“.

Sud je obavezao UCG i da plati sudske troškove u iznosu od skoro 900 eura.

U odluci Babovića stoji da je „bitno naglasiti i činjenicu da se pravilnost premještanja cijeni i sa materijalno-pravnog stanovišta““.

„S obzirom na to da zaposleni treba da zna da li su razlozi za premještaj zbog potreba procesa i organizacije rada uslijedili iz subjektivnih ili objektivnih razloga“, navodi se u presudi.

Sud konstatuje i da je Bošnjak novi ugovor o radu dobila prije nego je na snagu stupio novi Pravilnik o sistematizaciji na UCG.

„Sud smatra da je ugovor o radu na MTF nezakonit i da ga treba poništiti, s obzirom na to da u momentu sačinjavanja ponude takvo radno mjesto nije postojalo, jer su pravilnici o sistematizaciji radnih mjesta u Rektoratu UCG i na MTF stupili na snagu 10. decembra 2016, tri dana nakon što je tuženoj dostavljena ponuda za novo radno mjesto...“, stoji u odluci suda.

„Ova presuda je dokaz da se radi o klasičnom političkom progonu jer se sve smišljeno, protivzakonito i protuivustavno radilo da se ja dislociram iz Rektorata, kako ne bih bila u toku sa tim šta i kako menadžment radi,” zaključila je Bošnjak.

Odluku o premještanju Bošnjak donijela je bivša rektorka Radmila Vojvodić.

Bonus video: