Uskoro će se iPhone proizvoditi i u Indiji

Uređaji sklopljeni u Bangaloreu biće primarno namijenjeni prodaji na indijskom tržištu, na kojem je trenutno neprikosnoveni vladar Appleov najveći konkurent Samsung
0 komentar(a)
iPhone, Foto: Beta-AP
iPhone, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.02.2017. 09:17h

Iz vrha vlasti indijske savezne države Karnataka, tj. od njezinog ministra za informacijske tehnologije, stigla je vijest o tome da će Apple u toj zemlji uskoro otvoriti pogon za sastavljanje iPhonea. Trebalo bi se to dogoditi već u aprilu ove godine, kada će tajvanska kompanija Wistron za Apple otvoriti fabriku u glavnom gradu spomenute države, Bangaloreu.

O otvaranju fabrike predstavnici Applea navodno su tokom januara razgovarali s lokalnim vlastima, i potvrdili vremenski okvir za početak proizvodnje u Indiji.

S druge strane, Reuters prenosi kako niti jedan službeni dokument vezan za ovaj potez još nije potpisan od strane Applea, što potvrđuje informaciju da će sve operacije u Indiji provoditi putem svog tajvanskog partnera Wistrona.

Uređaji sklopljeni u Bangaloreu biće primarno namijenjeni prodaji na indijskom tržištu, na kojem je trenutno neprikosnoveni vladar Appleov najveći konkurent Samsung.

Apple je u Indiji prošle godine prodao oko 2,5 miliona iPhonea, nalazi se na 10. mjestu liste proizvođača i drži tek nešto manje od 2% tržišnog udjela.

Bonus video: