Pljevlja: Protest zbog ukidanja dozvole za Svečanu akademiju i proslavu

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja povukao je danas saglasnost koja je juče izdata Kulturnom centru Patrijarh Vrnava za održavanje Svečane akademije u čast krsne slave Svete Petke
429 pregleda 32 komentar(a)
pljevlja protest, Foto: Goran Malidžan
pljevlja protest, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.10.2018. 19:49h

Stotinjak građana Pljevalja večeras je zapalilo svijeće ispred ulaza u zgradu Opštine Pljevlja, u znak protesta zbog odluke lokalne uprave da im ne dozvoli održavanje Svečane akademija povodom krsne slave Svete Petke i proslave sto godina od ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Predsjednik Srpskog kulturnog centra Božidar Jelovac kazao je da su svijeće zapalili za „umrle duše pljevaljskih opštinskih funkcionera, bivših Srba“.

Građani, među kojima je bio i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, Momčilo Vuksanović, prvo su se okupili ispred Doma Vojske gdje je trebalo da se održi svečana akademija, a potom su sa zapaljenim svijećama krenuli u protestnu šetnju do zgrade Opštine, gdje su svijeće ostavili ispred ulaza u zgradu Opštine.

Nezadovoljni građani prošetali su potom Ulicom kralja Petra I i Tršovom do Crkve svete Petke gdje je služen moleban.

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja povukao je danas saglasnost koja je juče izdata Kulturnom centru Patrijarh Vrnava za održavanje Svečane akademije u čast krsne slave Svete Petke.

U obrazloženju odluke, koju je potpisao sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Mersudin Halilović, navedeno je da su organizatori naknadno na pojedinim portalima najavili da će na Svečanoj akademiji obilježiti i 100 godina oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, što u predhodnom zahtjevu nije navedeno.

"Događaj koji planirate po svojoj sadržini je suprostavljen državnim tekovinama Crne Gore i nije primjeren istorijskom i savremenom trenutku Crne Gore i Pljevalja. Opština Pljevlja neće ustupiti vlastiti prostor kao ni prostor kojim raspolaže uz saglasnost državnih organa Crne Gore za ovakve i slične događaje. Žalimo što ste pokušali, na ovaj način, zloupotrijebiti crkveni praznik Svetu Petku i obilježavanje ovog datuma u kontekst dnevne politike”, navodi se u rješenju Sekretarijata.

Jelovac je kazao da je i predhodnih godina na Akademiji obilježavao ne samo dan oslobođenja Pljevalja i krsna slava grada već i dan Podgoričke skupštine.

Ovo se prvi put dešava da nam se sala zabranjuje iako smo i predhodnih godina kada je DPS, sa koalicionim partnerima bio na vlasti obilježavali dan ujedinjenja Srbije i Crne Gore”, rekao je Jelovac.

On je najavio da će naredne sedmice podnijeti krivičnu prijavu protiv Halilovića zbog diskriminacije.

“Halilović je svjesno napravio opstrukciju ovog skupa. Srbi su u Pljevljima većinski narod i moraju imati prava kao ostali”, istakao je Jelovac.

Na Svečanoj akademiji trebalo je da govore vladika Mileševske eparhije Atanasije, akademik Ljubomir Zuković i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Momčilo Vuksanović.

Galerija

Bonus video: